Quiche ze szpinakiem
Składniki
- Szpinak liście Hortex 1 opakowanie
- Ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
- Ser feta 270 g
- Śmietana 30% 200 ml
- Jajka 2
- Masło 2 łyżki
- Oliwa 1 łyżka
- Czosnek 3 ząbki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Szpinak usmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość pozostaw do ostygnięcia. Formę do tarty posmaruj oliwą i wyłóż nią ciasto. Nakłuj widelcem ciasto, wyłóż masę szpinakową, a na wierzchu ułóż plastry sera.
Jajka wymieszaj ze śmietaną i polej tartę. Piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Powiązane przepisy
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową
Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie szpinakowym z ryżem
Szpinak liście z serem pleśniowym
Biała zupa rybna ze szpinakiem
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem
Szagówki (kopytka) ze skwarkami