Jak zrobić tartę ze szpinakiem?
Zrobienie tarty nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani dużo czasu. Przygotowana ze szpinakiem nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Warto poczęstować nią gości, bo zawsze wyśmienicie smakuje, nawet tym, którzy pamiętając z dzieciństwa nieapetyczną papkę, odmawiają zwykle zjadania szpinaku. Ten przepis posmakuje każdemu.
Składniki na ciasto i farsz do tarty szpinakowej
Tarta jest niczym innym jak kruchym ciastem przygotowanym bez dodatku cukru. Na ciasto będziesz potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- łyżkę śmietany 18%
- szczyptę soli
Składniki na farsz szpinakowy
- paczka świeżego bądź mrożonego szpinaku
- kostka sera feta
- 2 jajka
- 100 g śmietanki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie ciasta na tartę
Na stolnicę wysyp mąkę, posiekaj twarde masło i całość wymieszaj ze sobą. Dodaj dwa żółtka i śmietanę, posól. Następnie szybko zagnieć składniki na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30-60 minut. Gdy ciasto się chłodzi, zabierz się za przygotowanie farszu.
Jak przygotować farsz do tarty?
Świeże liście należy umyć, odciąć ogonki, przelać wrzątkiem i odsączyć wodę. Mrożony szpinak wyłóż na rozgrzaną patelnię i poczekaj aż odparuje woda.
Kolejne czynności:
- na maśle podsmaż przetarty lub drobno posiekany czosnek
- szpinak posiekaj i wyłóż na patelnię, chwilę smaż
- dodaj gałkę muszkatołową i sok z cytryny – wymieszaj
- odstaw do wystygnięcia
Jak upiec kruchy spód tarty?
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Wyjmij z lodówki zimne ciasto, rozwałkuj i wyłóż dokładnie formę do tarty. Aby ciasto nie urosło w czasie pieczenia, ponakłuwaj je w wielu miejscach widelcem. Inny sposób, by ciasto było cienkie i równe, to pieczenie pod przykryciem z papieru obciążonym ziarnami fasoli. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika (na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij papier).
Czynności końcowe
Gdy ciasto się podpieka, do ostudzonego szpinaku dodaj fetę, jajka i śmietanę. Wymieszaj. Na wyjęte ciasto nałóż farsz i wstaw ponownie do piekarnika na 25 – 30 min