Rolada szpinakowa z łososiem – jak ją zrobić?
Szukasz ciekawego pomysłu na kolację? A może planujesz domowe przyjęcie i chcesz zaskoczyć gości nowym, ciekawym daniem? Jeśli tak, dobrym pomysłem może być rolada ze szpinakiem i łososiem. Brzmi intrygująco? Smakuje jeszcze lepiej! A że jej przygotowanie jest stosunkowo proste – musisz spróbować!
Czym jest tak naprawdę rolada ze szpinakiem? To ciasto szpinakowe z wędzonym łososiem oraz kremowym serkiem, zawinięte w roladę. Jak ją przyrządzić?
Ciasto szpinakowe to podstawa
Szpinak jest jednym z kluczowych składników w tej potrawie i najważniejszym składnikiem ciasta. Jak je przyrządzić?
- Możesz użyć szpinaku świeżego lub mrożonego. Jeśli sięgniesz np. po mrożony rozdrobniony szpinak – taki jak z oferty Hortex, nie musisz go już blendować. Wystarczy, że go rozmrozisz.
- 1 opakowanie szpinaku przesmaż na maśle z odrobiną czosnku, soli oraz pieprzu. Możesz dodać również szczyptę gałki muszkatołowej.
- Po przestudzeniu do masy szpinakowej dodaj 4 żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w całą masę. Na koniec dodaj 1 łyżkę mąki.
- Ciasto ułóż na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C.
- Wystaw do przestygnięcia.
Farsz do rolady szpinakowej – łosoś i kremowy serek
O tym, że szpinak doskonale smakuje w parze z kremowym serkiem oraz łososiem nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Właśnie dlatego do farszu potrzebujesz:
- 400 g łososia wędzonego w plastrach,
- 2 serki śmietankowe,
- 2-3 rozgniecione ząbki czosnku.
Serek połącz z czosnkiem i rozsmaruj na szpinakowym cieście, następnie ułóż plastry wędzonego łososia. Całość zroluj i owiń ciasno folią spożywczą. Tak przygotowaną roladę włóż na kilka godzin do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij ją i pokrój na cienkie plastry, układając je na talerzu. W ten prosty sposób powstanie bardzo efektowna i zdrowa przekąska. Smacznego!
Inne wersje rolady szpinakowej
Powyższy przepis na roladę szpinakową nie jest jedyny! Możesz modyfikować zarówno dodatki, jak i sposób wykonania. Jeśli chcesz przygotować roladę naprawdę szybko, możesz zrobić ją na bazie tortilli – zarówno tych domowych, jak i ze sklepu. Wystarczy, że posmarujesz jedną stronę placka serkiem, na to ułożysz przygotowany szpinak (podsmażony na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem) oraz łososia i zwiniesz zgrabny rulon. Dla lepszych walorów smakowych szybka rolada szpinakowo-łososiowa powinna spędzić w lodówce co najmniej pół godziny – najlepiej ciasno owinięta folią aluminiową.
Choć połączenie szpinaku i łososia jest pyszne, warto wypróbować też inne kombinacje!
Rolada szpinakowa z chrzanem i łososiem
Twoja rolada zyska mocny smak i aromat, jeśli wzbogacisz ją o chrzan. Wykonanie jest bardzo proste – wystarczy połączyć serek z odrobiną sosu chrzanowego albo tartego chrzanu. Pozostałe punkty przygotowania rolady szpinakowej są takie same.
Rolada szpinakowa z kurczakiem
W tym przepisie łososia zastępujemy kurczakiem. Pierś kurczaka pokrój na drobne paski. Płaskie kawałki mięsa ułatwią rolowanie i równomierne rozłożenie składników. Zamarynuj je w ulubionych przyprawach, usmaż, odsącz z nadmiaru tłuszczu. Możesz je też zgrillować. Po wystudzeniu mięsa przystąp do wykonania rolady szpinakowej z kurczakiem.
Rolada szpinakowa z pieczarkami
Wegetariańską roladę szpinakową przygotujesz z dodatkiem pieczarek. Drobno posiekane i posolone pieczarki usmaż, odsącz nadmiar wody, przestudź. Tak przygotowane pieczarki nałóż na posmarowane serkiem ciasto albo połącz ze szpinakiem i rozłóż farsz na pokrytym serkiem placku tortilla. Zwiń w rulon. Rolada szpinakowa z pieczarkami gotowa!
Rolada szpinakowa z szynką
Kolejnym dodatkiem, który dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami rolady szpinakowej, jest szynka. Jej dużą zaletą jest to, że – w odróżnieniu od kurczaka czy pieczarek – nie wymaga żadnej obróbki termicznej. Jak zrobić roladę szpinakową z szynką? Wystarczy, że wrócisz do bazowego przepisu na roladę z łososiem i zastąpisz rybę wędliną. Z szynki możesz też przygotować miniroladki. Farsz szpinakowo-serkowy rolujesz w plaster mięsa i przebijasz wykałaczką, aby się nie rozwijał. Dociskasz oliwką. Szybka przekąska imprezowa gotowa!