Dlaczego nie można zamrażać ponownie?
Mrożenie to jeden z najprostszych i najbezpieczniejszych sposobów na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych. Ta forma konserwacji żywności jest też niezwykle wygodna – gdy chcemy wykorzystać dany produkt, wystarczy wyjąć go z zamrażarki i rozmrozić. Niekiedy zdarza nam się jednak rozmrozić za dużo i kusi nas powtórne zamrożenie nadwyżki. Nie róbmy tego! Ponowne zamrażanie produktów spożywczych nie tylko jest niezdrowe, ale też zdecydowanie pogarsza smak mrożonych potraw.
Mrożonki – kiedy zachowują swoje wartości i smak?
Mrożąc produkty spożywcze możemy przedłużyć ich świeżość nawet o rok (chociaż zazwyczaj rekomenduje się zjedzenie ich w ciągu kilku miesięcy od zamrożenia). Jednak by mrożonki mogły zachować pełnię smaku i wartości odżywczych, muszą być nie tylko prawidłowo zamrożone, ale też odpowiednio rozmrożone – najlepiej w lodówce albo w piekarniku lub kuchence mikrofalowej (jeśli mają odpowiedni program do rozmrażania). Co ważne, rozmrożony produkt najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go ani długo przechowywać, ani wielokrotnie odgrzewać. Nie nadaje się też do ponownego zamrożenia.
Dowiedz się, co można, a czego nie można mrozić.
Dlaczego nie powinno się ponownie zamrażać raz rozmrożonego jedzenia?
Są dwa główne powody, dla których ponowne zamrażanie produktów spożywczych nie jest zalecane.
Powód 1. Możliwość zatrucia pokarmowego
Mrożenie sprawia, że wszelkie procesy rozkładu produktu związane z działalnością enzymów i bakterii zostają zatrzymane. W trakcie mrożenia część bakterii ginie, ale pozostała część tylko „zasypia” i budzi się gotowa do pracy wraz z rozmrożeniem produktu. W nienaruszonym stanie pozostają też przetrwalniki, które po rozmrożeniu uaktywniają się i zaczynają intensywną produkcję nowych bakterii. Ponowne zamrożenie i rozmrożenie artykułu, na którym zdążyły się już namnożyć całe kolonie bakterii, jest niebezpieczne dla zdrowia i może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Powód 2. Zmiana smaku i konsystencji żywności
Mrożenie zmienia strukturę niektórych produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które zawierają dużo wody, jak owoce, warzywa czy mięso. Tłumacząc to obrazowo, zamarzające płyny komórkowe rozrywają ściany komórek, co sprawia, że jedzenie staje się bardziej papkowate (chociaż nie traci swoich cennych wartości, w tym witamin i minerałów). Po rozmrożeniu część płynów zostaje między włóknami tkanek. Gdy powtórnie zamrozimy dany produkt, płyny te zamieniają się w kryształki lodu i rosnąc, prowadzą do dalszej destrukcji tkanek. W efekcie jedzenie staje się coraz mniej smaczne, a jego konsystencji daleko do ideału.
Ważne: Jeśli nie chcesz wykorzystać zamrożonego produktu w całości, postaraj się jak najszybciej wyciągnąć z opakowania potrzebną ilość, a resztę szczelnie zamknij i od razu włóż do zamrażarki. |
Wyjątki od reguły, czyli kiedy ponowne zamrażanie jest możliwe?
Ponowne zamrażanie produktów spożywczych jest bezpieczne tylko w jednym wypadku – gdy pierwotnie zamroziliśmy surową żywność (np. mięso), a po rozmrożeniu poddamy ją odpowiedniej obróbce termicznej – upieczeniu, usmażeniu lub ugotowaniu. Tylko tak przygotowany produkt możemy powtórnie zamrozić, bez znacznego ubytku na jakości