Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Zielone lekkie curry z fasolką, kalafiorem i kurczakiem oraz ryżem

Średnie
Dania główne
35minut
4 porcje

Składniki

  • Kalafior różyczki Hortex 1 opakowanie
  • Fasolka szparagowa zielona Hortex 200 g
  • Fasolka szparagowa żółta Hortex 200 g
  • Mięso z piersi kurczaka 300 g
  • Mleczko kokosowe 400 ml
  • Bulion 250 ml
  • Ryż Basmati 100 g
  • Trawa cytrynowa 1 łodyga
  • Zielona pasta curry 5 łyżeczek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Goździki 2-3 sztuki
  • Świeża kolendra garść
  • Olej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj pastę curry, starty czosnek oraz imbir i chwilę smaż, mieszając.

Krok 2

Później wrzuć pokrojone w cienkie paseczki mięso, obsmaż je i zalej bulionem.

Krok 3

Trawę cytrynową obierz z twardych zewnętrznych liści, roztłucz białą część i dodaj do garnka.

Krok 4

Po 10 minutach wrzuć mrożone warzywa i wlej mleko kokosowe, a garnek przykryj pokrywką i całość duś jeszcze ok. 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą.

Krok 5

Gotowe curry posyp posiekaną, świeżą kolendrą i podawaj z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem goździków.

Powiązane przepisy

Spróbuj również