Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia

Średnie
30min
4 porcje

Składniki

  • Brokuły różyczki Hortex 1 opakowanie
  • Śmietany 30% 200 ml
  • Gęstego jogurtu greckiego 100 ml
  • Plastry wędzonego łososia 4 szt.
  • Jajka 4 szt.
  • Łyżki masła 3 szt.
  • Kiełki rzodkiewki /pora/ buraka
  • Gałka muszkatołowa świeżo tarta
  • Sól, biały pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, na wrzątek wrzuć różyczki brokułów i zblanszuj.

Krok 2

Następnie przełóż je do misy blendera, dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę.

Krok 3

Gotowy mus przelej do wysmarowanych masłem aluminiowych foremek.

Krok 4

Foremki wstaw do brytfanny, zalej do połowy ich wysokości wodą i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż boki zaczną odchodzić od foremek.

Krok 5

Wtedy terrinę wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z foremek. Podawaj z dodatkiem kiełków, jogurtu i z plastrami wędzonego łososia.

Powiązane przepisy

Spróbuj również