Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Składniki
- Brokuły różyczki Hortex 1 opakowanie
- Śmietany 30% 200 ml
- Gęstego jogurtu greckiego 100 ml
- Plastry wędzonego łososia 4 szt.
- Jajka 4 szt.
- Łyżki masła 3 szt.
- Kiełki rzodkiewki /pora/ buraka
- Gałka muszkatołowa świeżo tarta
- Sól, biały pieprz
Przygotowanie
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, na wrzątek wrzuć różyczki brokułów i zblanszuj.
Następnie przełóż je do misy blendera, dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę.
Gotowy mus przelej do wysmarowanych masłem aluminiowych foremek.
Foremki wstaw do brytfanny, zalej do połowy ich wysokości wodą i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż boki zaczną odchodzić od foremek.
Wtedy terrinę wyjmij z piekarnika, ostudź i wyciągnij z foremek. Podawaj z dodatkiem kiełków, jogurtu i z plastrami wędzonego łososia.
Powiązane przepisy
Buddha bowl
Brokuły z bułką tartą
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Sałatka brokułowa z serem feta
Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym
Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Sałatka brokułowa z serem pleśniowym
Zupa krem z brokułów