Zapiekanka warzywna
Składniki
- Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 2 opakowania
- Dynia kostka Hortex 1 opakowanie
- Mielona wołowina 300 g
- Pomidory 1 puszka
- Mleko 100 ml
- Tarty parmezan 50 g
- Cebula 1
- Czosnek 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Dynię ugotuj w mleku do miękkości i odcedź, mleka nie wylewaj.
Rozgnieć ją tłuczkiem do ziemniaków na purée, jeśli będzie za suche, wlej odrobinę mleka.
Dodaj parmezan i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i duś do miękkości.
Następnie dodaj pomidory i dalej duś, aż płyn się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.
Warzywa na patelnię przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Gotowe mięso przełóż do naczynia do zapiekania. Na mięso wyłóż przygotowane warzywa, a na wierzchnią warstwę purée z dyni.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz ok. 30 minut.