Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Wegetariańskie curry

Średnie
Dania główne
40minut
4 porcje

Składniki

  • Bukiet warzyw kwiatowy Hortex 1 opakowanie
  • Mleko kokosowe 400 ml
  • Krojone pomidory 400 ml
  • Cukinia 1
  • Cebule 3
  • Papryczka chili 1
  • Kawałek imbiru ok. 3 cm
  • Czosnek 4 ząbki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Curry 2 łyżeczki
  • Nasiona gorczycy 1 łyżeczka
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Kumin ½ łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć nasiona gorczycy i kuminu i podgrzej, tak by zaczęły „strzelać”.

Krok 2

Następnie dodaj pokrojone w kostkę: cebule, drobno posiekany czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Całość smaż na wolnym ogniu przez kilka minut.

Krok 3

Następnie dodaj papryczkę w proszku i curry, wlej trochę wody i mieszając, smaż kolejną minutę. Po czym dodaj pokrojoną w kostkę cukinię zostaw wszystko na ogniu jeszcze następne 10 minut.

Krok 4

Na koniec połącz z mlekiem kokosowym wymieszanym z pomidorami, dodaj mrożone warzywa i duś, aż staną się miękkie.

Krok 5

Potrawę możesz podawać z ryżem lub indyjskimi chlebkami.

Powiązane przepisy

Spróbuj również