Wegetariańskie curry
Składniki
- Bukiet warzyw kwiatowy Hortex 1 opakowanie
- Mleko kokosowe 400 ml
- Krojone pomidory 400 ml
- Cukinia 1
- Cebule 3
- Papryczka chili 1
- Kawałek imbiru ok. 3 cm
- Czosnek 4 ząbki
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Curry 2 łyżeczki
- Nasiona gorczycy 1 łyżeczka
- Słodka papryka 1 łyżeczka
- Kumin ½ łyżeczki
Przygotowanie
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć nasiona gorczycy i kuminu i podgrzej, tak by zaczęły „strzelać”.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę: cebule, drobno posiekany czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Całość smaż na wolnym ogniu przez kilka minut.
Następnie dodaj papryczkę w proszku i curry, wlej trochę wody i mieszając, smaż kolejną minutę. Po czym dodaj pokrojoną w kostkę cukinię zostaw wszystko na ogniu jeszcze następne 10 minut.
Na koniec połącz z mlekiem kokosowym wymieszanym z pomidorami, dodaj mrożone warzywa i duś, aż staną się miękkie.
Potrawę możesz podawać z ryżem lub indyjskimi chlebkami.