Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tarta z ricottą i warzywami włoskimi

Średnie
Dania główne
80minut
4 porcje

Składniki

  • Mieszanka włoska Hortex 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 200 g
  • Kwaśna śmietana 100 ml
  • Żółtka 2
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Ser ricotta 250 g
  • Śmietana 100 ml
  • Jajka 2
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, 2 żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Krok 2

Po tym czasie schłodzonym i rozwałkowanym ciastem  wyłóż spód formy na tartę.  Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C  ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z pieca i ułóż na nim lekko rozmrożone warzywa.

Krok 3

Następnie ricottę wymieszaj ze śmietaną, jajkami i tymiankiem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.  Tak przygotowaną masę wylej na warzywa i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C  na około ok. 40 minut.

Tatrę podawaj ciepłą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również