Tarta z ricottą i warzywami włoskimi
Składniki
- Mieszanka włoska Hortex 1 opakowanie
- Mąka pszenna 200 g
- Kwaśna śmietana 100 ml
- Żółtka 2
- Sól 1/2 łyżeczki
- Ser ricotta 250 g
- Śmietana 100 ml
- Jajka 2
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Z mąki, 2 żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie schłodzonym i rozwałkowanym ciastem wyłóż spód formy na tartę. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z pieca i ułóż na nim lekko rozmrożone warzywa.
Następnie ricottę wymieszaj ze śmietaną, jajkami i tymiankiem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wylej na warzywa i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na około ok. 40 minut.
Tatrę podawaj ciepłą.