Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tarta z brukselką

Średnie
Dania główne
75minut
4 porcje

Składniki

  • Brukselka Hortex 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 200 g
  • Masło 100 g
  • Śmietanka 30% 100 ml
  • Boczek wędzony 100 g
  • Parmezan lub ser grana padano 50 g
  • Żółtka 2 sztuki
  • Jajko 1 sztuka
  • Śmietana 1 łyżka
  • Miód 1 łyżka
  • Musztarda ziarnista 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Brukselkę lekko rozmroź.

Krok 2

Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka, sól, 1 łyżkę śmietany  i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Krok 3

Brukselki przekrój na pół, dokładnie obtocz w miodzie i musztardzie i włóż do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tatrę.

Krok 5

Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut. W tym czasie wymieszaj pozostałą śmietanę z jajkiem, startym serem, solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy jajecznej.

Krok 6

Tak przygotowaną masę wylej na podpieczony spód i ułóż na niej połówki brukselek przecięciem do góry. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne  30-35 minut.

Powiązane przepisy

Spróbuj również