Tarta z brukselką
Składniki
- Brukselka Hortex 1 opakowanie
- Mąka pszenna 200 g
- Masło 100 g
- Śmietanka 30% 100 ml
- Boczek wędzony 100 g
- Parmezan lub ser grana padano 50 g
- Żółtka 2 sztuki
- Jajko 1 sztuka
- Śmietana 1 łyżka
- Miód 1 łyżka
- Musztarda ziarnista 2 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Brukselkę lekko rozmroź.
Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka, sól, 1 łyżkę śmietany i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Brukselki przekrój na pół, dokładnie obtocz w miodzie i musztardzie i włóż do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tatrę.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut. W tym czasie wymieszaj pozostałą śmietanę z jajkiem, startym serem, solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy jajecznej.
Tak przygotowaną masę wylej na podpieczony spód i ułóż na niej połówki brukselek przecięciem do góry. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 30-35 minut.