Tarta królewska z kawałkami łososia
Składniki
- Ciasto:
- Mąka 300 g
- Śmietana 18% 200 ml
- Masło 200 g
- Żółtka 4 szt.
- Sól
- Farsz:
- Zupa królewska Hortex 2 opakowania
- Śmietana 36% 250 ml
- Łosoś wędzony 150 g
- Jajka 4 szt.
- Masło do smażenia 1 łyżka
- Papryczka chili 1 szt.
- Skórka z połowy limonki
- Koperek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Z mąki, masła, żółtek, śmietany 18% i soli przygotuj ciasto, wyłóż je na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na ok. 15 minut.
Następnie przesmaż na maśle zupę królewską, dodaj zmiksowane jajka ze śmietaną 36%, wszystko dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj pokrojoną papryczkę chili i posiekany koperek oraz startą skórkę z połowy limonki.
Na podpieczone ciasto wylej przygotowaną masę i połóż na niej kawałki wędzonego łososia. Całość wstaw ponownie do piekarnika i zapiecz na kolor złoty.