Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tarta królewska z kawałkami łososia

Średnie
Dania główne
60min
4 porcje

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka 300 g
  • Śmietana 18% 200 ml
  • Masło 200 g
  • Żółtka 4 szt.
  • Sól
  • Farsz:
  • Zupa królewska Hortex 2 opakowania
  • Śmietana 36% 250 ml
  • Łosoś wędzony 150 g
  • Jajka 4 szt.
  • Masło do smażenia 1 łyżka
  • Papryczka chili 1 szt.
  • Skórka z połowy limonki
  • Koperek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, masła, żółtek, śmietany 18% i soli przygotuj ciasto, wyłóż je na blachę i wstaw  do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na ok. 15 minut.

Krok 2

Następnie przesmaż na maśle zupę królewską, dodaj zmiksowane jajka ze śmietaną 36%, wszystko dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 3

Dodaj pokrojoną papryczkę chili i posiekany koperek oraz startą skórkę z połowy limonki.

Krok 4

Na podpieczone ciasto wylej przygotowaną masę i połóż na niej kawałki wędzonego łososia. Całość wstaw ponownie do piekarnika i zapiecz na kolor złoty.

Powiązane przepisy

Spróbuj również