Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Szybkie empanadas z wołowiną i warzywami

Średnie
Dania główne
25minut
4 porcje

Składniki

  • Mieszanka meksykańska Hortex 1 opakowanie
  • Ciasto francuskie 2 opakowania
  • Zmielona wołowina 400 g
  • Papryczka chili 1
  • Jajka 1
  • Oliwa
  • Jogurt naturalny 100 ml
  • Awokado 1
  • Sok z połowy limonki
  • Chili w proszku ½ łyżeczki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso razem z pokrojoną papryczką chili. Potem przełóż wszystko do innego naczynia, a na patelnię wrzucić mieszankę meksykańską, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy stanie się miękka, wymieszaj ją z mięsem.

Krok 2

Tymczasem zajmij się przygotowaniem empanadas. Z ciasta francuskiego wykrój koła, nałóż na nie farsz i zlep końce, dociskając brzegi widelcem (powstanie wzorek). Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C mniej więcej na 15 minut.

Krok 3

W tym czasie do miseczki wrzuć wszystkie składniki dipu, zblenduj i wstaw do lodówki.

Krok 4

Empanadas podawaj na ciepło lub na zimno, ze schłodzonym dipem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również