Szybkie empanadas z wołowiną i warzywami
Składniki
- Mieszanka meksykańska Hortex 1 opakowanie
- Ciasto francuskie 2 opakowania
- Zmielona wołowina 400 g
- Papryczka chili 1
- Jajka 1
- Oliwa
- Jogurt naturalny 100 ml
- Awokado 1
- Sok z połowy limonki
- Chili w proszku ½ łyżeczki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso razem z pokrojoną papryczką chili. Potem przełóż wszystko do innego naczynia, a na patelnię wrzucić mieszankę meksykańską, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy stanie się miękka, wymieszaj ją z mięsem.
Tymczasem zajmij się przygotowaniem empanadas. Z ciasta francuskiego wykrój koła, nałóż na nie farsz i zlep końce, dociskając brzegi widelcem (powstanie wzorek). Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C mniej więcej na 15 minut.
W tym czasie do miseczki wrzuć wszystkie składniki dipu, zblenduj i wstaw do lodówki.
Empanadas podawaj na ciepło lub na zimno, ze schłodzonym dipem.