Sernik z warzywami
Składniki
- Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex 1 opakowanie
- Mąka 200 g
- Masło 100 g
- Jajko 1
- Twarog sernikowy 700 g
- Jajka 4
- Mąka ziemniaczana 2 łyżki
- Masło 2 łyżki
- Pieprz świeżo mielony
- Sól
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wylep ciastem spód tortownicy (21 cm średnicy) wcześniej natłuszczonej masłem. Podpiecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Mikserem wymieszaj twaróg z żółtkami, dodaj mąkę, przesmażone na maśle warzywa i dopraw solą i pieprzem.
Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą serową. Dodaj saszetkę z przyprawami. Wylej całość na podpieczony spód i ponownie piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 60 minut.
Wystudź sernik w uchylonym piekarniku i następnie wstaw go do lodówki na minimum 3 godziny. Podawaj na zimno z zielona sałatą i sosem winegret.