Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Sernik z warzywami

Średnie
Dania główne
50minut
4 porcje

Składniki

  • Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex 1 opakowanie
  • Mąka 200 g
  • Masło 100 g
  • Jajko 1
  • Twarog sernikowy 700 g
  • Jajka 4
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 2

Po tym czasie wylep ciastem spód tortownicy (21 cm średnicy) wcześniej natłuszczonej masłem. Podpiecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Mikserem wymieszaj twaróg z żółtkami, dodaj mąkę, przesmażone na maśle warzywa i dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą serową. Dodaj saszetkę z przyprawami. Wylej całość na podpieczony spód i ponownie piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 60 minut.

Krok 4

Wystudź sernik w uchylonym piekarniku i następnie wstaw go do lodówki na minimum 3 godziny. Podawaj na zimno z zielona sałatą i sosem winegret.

Powiązane przepisy

Spróbuj również