Sałatka brokułowa z serem feta
Składniki
- Brokuły różyczki HORTEX 2 opakowania
- Ser feta 1 opakowanie
- Pestki słonecznika 100 g
- Śmietana 200 g
- Czerwona papryka 1
- Czerwona cebula 1
- Majonez 4 łyżki
- Czosnek 2-3 ząbki
- Pieprzu (najlepiej białego) 1/2 łyżeczki
- Przyprawy tzatziki 1 łyżeczka
Przygotowanie
Brokuły wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 3-5 minut, do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Potem odcedź, przelej zimną wodą, żeby nie straciły koloru i włóż do miski.
Następnie pokrój w paseczki paprykę i cebulę, fetę pokrój w kostkę, dodaj wystudzone brokuły. Wymieszaj śmietanę z majonezem, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.
Gotowym sosem polej warzywa. Sałatkę posyp po wierzchu uprażonymi wcześniej pestkami słonecznika.
Powiązane przepisy
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Buddha bowl
Brokuły z bułką tartą
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym
Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Sałatka brokułowa z serem pleśniowym
Zupa krem z brokułów