Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Składniki
- Brokuły różyczki Hortex 1 opakowanie
- Selera naciowy 4 łodygi
- Marynowany pieprz 1 łyżeczka
- Dowolne orzechy garść
- Czosnek 2-3 ząbki
- Oliwa z oliwek 5 łyżek
- Majonez 2 łyżki
- Musztarda 1 łyżeczka
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Miód 1 łyżka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Brokuły ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zachowały intensywny zielony kolor. W dużej salaterce połącz wszystkie składniki sosu – mieszaj, aż do uzyskania gęstej i aksamitnej konsystencji.
Dodaj marynowany pieprz, wyciśnięty czosnek, pokrojony na cienkie plasterki seler oraz zimne brokuły.
Wymieszaj i posyp orzechami.
Powiązane przepisy
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Buddha bowl
Brokuły z bułką tartą
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Sałatka brokułowa z serem feta
Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym
Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Sałatka brokułowa z serem pleśniowym
Zupa krem z brokułów