Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze

Średnie
Przekąski
30minut
4 porcje

Składniki

  • Brokuły różyczki HORTEX 1 opakowanie
  • Kalafior różyczki HORTEX 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka kukurydziana 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Zimna gazowana woda
  • Olej do smażenia
  • Jogurt grecki 200 ml
  • Natka pietruszki 2 pęczki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwy z oliwek 3-5 łyżek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszaj z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dolej tyle wody gazowanej, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Krok 2

Rozgrzej olej do smażenia. Różyczki brokułu i kalafiora zanurzaj w sosie (tempurze) i smaż na głębokim oleju.

Krok 3

W międzyczasie zmiksuj natkę pietruszki z czosnkiem, kilkoma łyżkami oliwy i jogurtem.

Krok 4

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Różyczki po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku. Podaj z sosem pietruszkowo-jogurtowym.

Powiązane przepisy

Spróbuj również