Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Składniki
- Brokuły różyczki HORTEX 1 opakowanie
- Kalafior różyczki HORTEX 1 opakowanie
- Mąka pszenna 1 szklanka
- Mąka kukurydziana 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Zimna gazowana woda
- Olej do smażenia
- Jogurt grecki 200 ml
- Natka pietruszki 2 pęczki
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwy z oliwek 3-5 łyżek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę pszenną wymieszaj z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dolej tyle wody gazowanej, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej olej do smażenia. Różyczki brokułu i kalafiora zanurzaj w sosie (tempurze) i smaż na głębokim oleju.
W międzyczasie zmiksuj natkę pietruszki z czosnkiem, kilkoma łyżkami oliwy i jogurtem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Różyczki po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku. Podaj z sosem pietruszkowo-jogurtowym.
Powiązane przepisy
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Buddha bowl
Brokuły z bułką tartą
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Sałatka brokułowa z serem feta
Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym
Sałatka brokułowa z serem pleśniowym
Zupa krem z brokułów