Racuszki marchewkowe
Składniki
- Marchewka kostka Hortex 1 opakowanie
- Mąka pszenna 1 i ½ szklanki
- Cukier, najlepiej brązowy ½ szklanki
- Jogurt naturalne 1/3 szklanki
- Jajka 3
- Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
- Przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka
- Rodzynki, orzechy, cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
- Olej do smażenia
- Szczypta soli
Przygotowanie
Marchewkę lekko rozmroź, a następnie zmiksuj. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą.
Następnie dodaj mąkę i pianę z białek. Lekko wymieszaj. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.
Dodaj marchewkę i całość wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki i orzechy. Smaż racuszki na kolor złoty.
Gotowe posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.