Polędwiczka wieprzowa z sosem malinowym
Składniki
- Maliny Hortex 1 opakowanie
- Polędwiczki wieprzowej 800 g
- Cukru brązowego 150 g
- Oliwy z oliwek 20 ml
- Octu winnego 50 ml
- Zielony ogórek 1 szt.
- Zielonej herbaty 2 łyżeczki
- Cynamonu 1 łyżeczka
- Rukola
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Polędwiczkę oczyść z błon, natrzyj solą, pieprzem, cynamonem i namoczonymi wcześniej liśćmi zielonej herbaty. Tak zamarynowane mięso odstaw mniej więcej na pół godziny. Po tym czasie, oczyszczone z herbaty, przesmaż na rozgrzanej patelni na kolor złoty, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC mniej więcej na pół godziny.
Tymczasem maliny wrzuć na patelnię, dodaj cukier i całość dopraw solą i pieprzem, dodaj ocet winny i smaż do odparowania. Gotowy mus przetrzyj przez gęste sito. Następnie wlej do niego oliwę z oliwek i wszystko delikatnie wymieszaj.
Umytą rukolę ułóż na talerzu i skrop delikatnie oliwą. Ogórka pokrój w cienkie plasterki i dołóż do rukoli. Upieczoną polędwiczkę ułóż na sałacie i polej gotowym dressingiem malinowym.