Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Polędwiczka wieprzowa z sosem malinowym

Średnie
Dania główne
50min
4 porcje

Składniki

  • Maliny Hortex 1 opakowanie
  • Polędwiczki wieprzowej 800 g
  • Cukru brązowego 150 g
  • Oliwy z oliwek 20 ml
  • Octu winnego 50 ml
  • Zielony ogórek 1 szt.
  • Zielonej herbaty 2 łyżeczki
  • Cynamonu 1 łyżeczka
  • Rukola
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Polędwiczkę oczyść z błon, natrzyj solą, pieprzem, cynamonem i namoczonymi wcześniej liśćmi zielonej herbaty. Tak zamarynowane mięso odstaw mniej więcej na pół godziny. Po tym czasie, oczyszczone z herbaty, przesmaż na rozgrzanej patelni na kolor złoty, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC mniej więcej na pół godziny.

Krok 2

Tymczasem maliny wrzuć na patelnię, dodaj cukier i całość dopraw solą i pieprzem, dodaj ocet winny i smaż do odparowania. Gotowy mus przetrzyj przez gęste sito. Następnie wlej do niego oliwę z oliwek i wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Umytą rukolę ułóż na talerzu i skrop delikatnie oliwą. Ogórka pokrój w cienkie plasterki i dołóż do rukoli. Upieczoną polędwiczkę ułóż na sałacie i polej gotowym dressingiem malinowym.

Powiązane przepisy

Spróbuj również