Polędwiczka wieprzowa na musie z palonego kalafiora
Składniki
- Kalafior różyczki Hortex 200 g
- Dynia kostka Hortex 100 g
- Groszek zielony Hortex 100 g
- Polędwiczka wieprzowa 800 g
- Śmietanka 30% 250 ml
- Czerwone wino 200 ml
- Masło 100 g
- Jajka 4 sztuki
- Kumin ½ łyżeczki
- Owoce jałowca 2-3 sztuki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mus z palonego kalafiora:
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp różyczki kalafiora i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Kiedy kalafior lekko się zarumieni, wyjmij go z pieca, przełóż do miski i dodaj 100 ml śmietanki. Całość zblenduj na jednolitą, puszystą masę. Do smaku całość dopraw solą i pieprzem.
Purée z zielonego groszku:
Do rondla wsyp groszek, wlej 100 ml śmietanki i duś ok. 5-10 minut. Po zagotowaniu dodaj 20 g masła i całość zblenduj na jednolitą masę.
Suflet z dyni:
Na patelni rozpuść 10 g masła, dodaj dynię i smaż chwilę aż do jej miękkości. Następnie całość zmiksuj i odstaw do wystygnięcia. Po ostudzeniu dodaj jajka i miksuj. Mus dopraw jeszcze odrobiną kuminu, szczyptą soli i pieprzem. Masę przełóż do kokilek i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 15 minut.
Sos jałowcowy:
Owoce jałowca zmiażdż i podpraż na suchej patelni, a następnie zalej winem i gotuj do zredukowania połowy objętości płynu. Na koniec dodaj resztę śmietanki i gotuj, mieszając, tak by sos uzyskał aksamitną konsystencję.
Polędwiczka wieprzowa:
Polędwiczkę umyj i oczyść, po czym podziel na kotleciki grubości ok. 2,5 cm, delikatnie rozgniatając dłonią każdy. Następnie podsmaż je chwilę na maśle z obydwu stron. Na koniec ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw jeszcze do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C mniej więcej na 10 minut.
Upieczoną polędwiczkę podawaj na musach z kalafiora i zielonego groszku z sufletem z dyni. Przed spożyciem polej jeszcze sosem jałowcowym.