Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Polędwiczka wieprzowa na musie z palonego kalafiora

Średnie
Dania główne
40minut
4 porcje

Składniki

  • Kalafior różyczki Hortex 200 g
  • Dynia kostka Hortex 100 g
  • Groszek zielony Hortex 100 g
  • Polędwiczka wieprzowa 800 g
  • Śmietanka 30% 250 ml
  • Czerwone wino 200 ml
  • Masło 100 g
  • Jajka 4 sztuki
  • Kumin ½ łyżeczki
  • Owoce jałowca 2-3 sztuki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mus z palonego kalafiora:

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp różyczki kalafiora i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Kiedy kalafior lekko się zarumieni, wyjmij go z pieca, przełóż do miski i dodaj 100 ml śmietanki. Całość zblenduj na jednolitą, puszystą masę. Do smaku całość dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Purée z zielonego groszku:

Do rondla wsyp groszek, wlej 100 ml śmietanki i duś ok. 5-10 minut. Po zagotowaniu dodaj 20 g masła i całość zblenduj na jednolitą masę.

Krok 3

Suflet z dyni:

Na patelni rozpuść 10 g masła, dodaj dynię i smaż chwilę aż do jej miękkości. Następnie całość zmiksuj i odstaw do wystygnięcia. Po ostudzeniu dodaj jajka i miksuj. Mus dopraw jeszcze odrobiną kuminu, szczyptą soli i pieprzem. Masę przełóż do kokilek i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 15 minut.

Krok 4

Sos jałowcowy:

Owoce jałowca zmiażdż i podpraż na suchej patelni, a następnie zalej winem i gotuj do zredukowania połowy objętości płynu. Na koniec dodaj resztę śmietanki i gotuj, mieszając, tak by sos uzyskał aksamitną konsystencję.

Krok 5

Polędwiczka wieprzowa:

Polędwiczkę umyj i oczyść, po czym podziel na kotleciki grubości ok. 2,5 cm, delikatnie rozgniatając dłonią każdy. Następnie podsmaż je chwilę na maśle z obydwu stron. Na koniec ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw jeszcze do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C mniej więcej na 10 minut.

Krok 6

Upieczoną polędwiczkę podawaj na musach z kalafiora i zielonego groszku z sufletem z dyni. Przed spożyciem polej jeszcze sosem jałowcowym.

Powiązane przepisy

Spróbuj również