Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki
Składniki
- Brukselka Hortex 1 opakowanie
- Ziemniaków 1 kg
- Mięsa mielonego wieprzowego 300 g
- Cebule 3 szt.
- Masła 40 g
- Jajko 1 szt.
- Oleju 2-3 łyżki
- 1 bułka czerstwa lub 20 g tartej
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj 1 pokrojoną w kostkę, podsmażoną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Pół kilograma ziemniaków zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach), następnie odciśnij przez gazę płyn i zlej go do miski.
Pozostałe ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Odciśnięte starte ziemniaki połącz z ugotowanymi i dobrze wyrób ciasto. Dodaj skrobię, która powstała po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków.
Wlej trochę gorącej wody i dalej wyrabiaj cisto, dodając przyprawy. Ciasto rozwałkuj na małe placki, w które włóż mielone mięso. Uformuj kształt kartacza, następnie gotuj ok. 30 minut w osolonej wodzie.
Dwie cebule zeszklij na maśle, dodaj brukselkę i smaż ok. 15 minut. Ugotowane kartacze podawaj z usmażoną brukselką.