Placek ziemniaczany z gulaszem i warzywami
Składniki
- Mieszanka węgierska Hortex 1 opakowanie
- Bulion drobiowy 1 l
- Udziec wołowy 500 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Mąka pszenna 60 g
- Masło 20 g
- Czosnek 1 ząbek
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- Słodka papryka 1 łyżeczka
- Sól, pieprz,
- Ziemniaki 1 kg
- Olej rzepakowy do smażenia 100 ml
- Mąka pszenna 60 g
- Jajka 2
- Cebula 2
- Gęsta śmietana 4 łyżki
- Czosnek 3 ząbki
- Drobny szczypiorek 1 pęczek
- Suszony majeranek 1 łyżka
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Do garnka z rozgrzanym masłem i olejem wsyp zawartość Mieszanki węgierskiej i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj czosnek oraz udziec pokrojony w drobną kostkę i chwilę duś. Po chwili wrzuć słodką paprykę, połącz z koncentratem pomidorowym, posól i popieprz. Tak przygotowany gulasz lekko zagęść bulionem wymieszanym z mąką i zagotuj.
Tymczasem ziemniaki wraz z czosnkiem i cebulą wrzuć do blendera i delikatnie zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Na dużej rozgrzanej patelni smaż kolejno porcje ciasta (poruszaj patelnią, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło).
Kiedy placek stanie się od spodu przyrumieniony, odwróć go na drugą stronę (uważaj, by się nie poparzyć gorącym olejem). Po upieczeniu przełóż go na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz, a następnie nałóż na jego wierzch porcję gulaszu.
Najbardziej smakuje z gęstą śmietaną i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.