Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym
Składniki
- Szpinak w sosie śmietanowym Hortex 1 opakowanie
- Brokuły różyczki Hortex 1 opakowanie
- Mąka 500 g
- Mleko 300 ml
- Oliwa z oliwek 40 ml
- Świeże drożdże 20 g
- Sól 1 łyżeczka
- Cebula 1/2
- Czosnek 2 ząbki
- Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
- Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Mięso z piersi kurczaka 200 g
- Ser mozzarella 150 g
- Papryczka chili 1
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Ciasto:
Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z drożdżami, odstaw na 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe składniki i drożdże, dokładnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
Sos:
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i duś kilka minut. Pod koniec dodaj starty czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odstaw do ostudzenia.
Kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przyprawami, ugotuj razem z brokułami na parze.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj, posmaruj sosem szpinakowym. Na wierzch pizzy poukładaj brokuły i kurczaka. Posyp startym serem i posiekaną papryczką chili. Pizzę piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Powiązane przepisy
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Buddha bowl
Brokuły z bułką tartą
Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką
Sałatka brokułowa z serem feta
Sałatka brokułowa z selerem naciowym i orzechami
Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Sałatka brokułowa z serem pleśniowym
Zupa krem z brokułów