Pierożki z ciasta filo nadziewane farszem z kaczki
Składniki
- Marchewka kostka Hortex 1 opakowanie
- Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
- Pierś kaczki 2
- Ciasto filo 1 opakowanie
- Masło 4 łyżki
- Świeży imbir ok. 3 cm
- Czosnek 1 ząbek
- Świeży rozmaryn 2 gałązki
- Natka pietruszki
- Świeży tymianek
- Rukola
- Sól, pieprz
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Piersi kaczki umyj, zmiel w maszynce do mięsa, a następnie usmaż na dwóch łyżkach masła z dodatkiem czosnku wraz włoszczyzną i igłami z jednej gałązki rozmarynu, dopraw solą. Duś wszystko pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.
Ciasto filo pokrój w paski długości ok. 5-6 cm, po czym jeden pasek posmaruj roztopionym masłem, a drugi połóż na nim.
Na tak przygotowane ciasto nałóż łyżkę farszu i zawiń w trójkąt.
Uformowane pierożki poukładaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 20 minut.
Jednocześnie podsmaż na maśle marchewkę z dodatkiem świeżego, posiekanego imbiru oraz ziół i ułóż na niej pierożki. Danie udekoruj rukolą.