Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pierożki z ciasta filo nadziewane farszem z kaczki

Średnie
Przekąski
120minut
4 porcje

Składniki

  • Marchewka kostka Hortex 1 opakowanie
  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Pierś kaczki 2
  • Ciasto filo 1 opakowanie
  • Masło 4 łyżki
  • Świeży imbir ok. 3 cm
  • Czosnek 1 ząbek
  • Świeży rozmaryn 2 gałązki
  • Natka pietruszki
  • Świeży tymianek
  • Rukola
  • Sól, pieprz
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Piersi kaczki umyj, zmiel w maszynce do mięsa, a następnie usmaż na dwóch łyżkach masła z dodatkiem czosnku wraz włoszczyzną i igłami z jednej gałązki rozmarynu, dopraw solą. Duś wszystko pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.

Krok 2

Ciasto filo pokrój w paski długości ok. 5-6 cm, po czym jeden pasek posmaruj roztopionym masłem, a drugi połóż na nim.

Krok 3

Na tak przygotowane ciasto nałóż łyżkę farszu i zawiń w trójkąt.

Krok 4

Uformowane pierożki poukładaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 20 minut.

Krok 5

Jednocześnie podsmaż na maśle marchewkę z dodatkiem świeżego, posiekanego imbiru oraz ziół i ułóż na niej pierożki. Danie udekoruj rukolą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również