Pieczone warzywa wiosenne w cząbrze z kurczakiem i sosem
Składniki
- Bukiet jarzyn wiosenny HORTEX 1 opakowanie
- Szpinak w sosie śmietanowym HORTEX 1 opakowanie
- Piersi kurczaka 4 szt.
- Masła klarowanego 50 g
- Miód 4 łyżki
- Sok z całej cytryny
- Świeży tymianek
- Gałki muszkatołowej ½ łyżki
- Cząbru 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Piersi kurczaka obłóż tymiankiem, przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odstaw na noc do zamarynowania. Rano wyjmij kurczaka z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i usmaż w rozpuszczonym maśle na wolnym ogniu, aż do miękkości.
Bukiet jarzyn wiosenny wysyp na papier do pieczenia, oprósz solą oraz pieprzem i polej miodem. Dodaj cząber i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150ºC na ok. 20 minut (warzywa powinny się delikatnie zezłocić).
Szpinak w sosie śmietanowym przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, następnie zmiksuj w blenderze, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
Upieczone warzywa wyłóż na talerz, a na nich ułóż piersi z kurczaka pokrojone w plastry. Na koniec polej potrawę sosem szpinakowym.