Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pieczone warzywa wiosenne w cząbrze z kurczakiem i sosem

Średnie
Dania główne
25min
3 porcje

Składniki

  • Bukiet jarzyn wiosenny HORTEX 1 opakowanie
  • Szpinak w sosie śmietanowym HORTEX 1 opakowanie
  • Piersi kurczaka 4 szt.
  • Masła klarowanego 50 g
  • Miód 4 łyżki
  • Sok z całej cytryny
  • Świeży tymianek
  • Gałki muszkatołowej ½ łyżki
  • Cząbru 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Piersi kurczaka obłóż tymiankiem, przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odstaw na noc do zamarynowania. Rano wyjmij kurczaka z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i usmaż w rozpuszczonym maśle na wolnym ogniu, aż do miękkości.

Krok 2

Bukiet jarzyn wiosenny wysyp na papier do pieczenia, oprósz solą oraz pieprzem i polej miodem. Dodaj cząber i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150ºC na ok. 20 minut (warzywa powinny się delikatnie zezłocić).

Krok 3

Szpinak w sosie śmietanowym przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, następnie zmiksuj w blenderze, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.

Krok 4

Upieczone warzywa wyłóż na talerz, a na nich ułóż piersi z kurczaka pokrojone w plastry. Na koniec polej potrawę sosem szpinakowym.

Powiązane przepisy

Spróbuj również