Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pieczone krążki z kalmarów z sosem z czerwonej papryki

Średnie
Dania główne
90minut
5 porcji

Składniki

  • Kalafior różyczki Hortex 1 opakowanie
  • Krążki z kalmarów 500 g
  • Bułka tarta 100 g
  • Olej 3 łyżki
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Kolendra 1 pęczek
  • Sól, pieprz
  • Czerwona papryka 1
  • Oliwy z oliwek 2 - 3 łyżki
  • Octu winnego czerwonego 2 łyżki
  • Świeża kolendry 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Mleko 400 ml
  • Masło 80 g
  • Śmietana 30% 80 ml
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Krążki z kalmarów przypraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i piecz ok. 12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (delikatnie posmarowanym olejem) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.

Krok 2

Wszystkie składniki sosu wrzuć do blendera i zmiksuj, tak by uzyskały jednolitą masę.

Krok 3

Kalafiora ugotuj (ok. 8 minut) w mleku z dodatkiem soli. Następnie z garnka wylej mleko, a do ugotowanego kalafiora dodaj masło oraz śmietanę i zmiksuj go do uzyskania puszystego musu.

Krok 4

Krążki układaj na musie, polej sosem i posyp kolendrą.

Powiązane przepisy

Spróbuj również