Pieczone krążki z kalmarów z sosem z czerwonej papryki
Składniki
- Kalafior różyczki Hortex 1 opakowanie
- Krążki z kalmarów 500 g
- Bułka tarta 100 g
- Olej 3 łyżki
- Słodka papryka 1 łyżeczka
- Kolendra 1 pęczek
- Sól, pieprz
- Czerwona papryka 1
- Oliwy z oliwek 2 - 3 łyżki
- Octu winnego czerwonego 2 łyżki
- Świeża kolendry 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Mleko 400 ml
- Masło 80 g
- Śmietana 30% 80 ml
- Sól
Przygotowanie
Krążki z kalmarów przypraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i piecz ok. 12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (delikatnie posmarowanym olejem) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.
Wszystkie składniki sosu wrzuć do blendera i zmiksuj, tak by uzyskały jednolitą masę.
Kalafiora ugotuj (ok. 8 minut) w mleku z dodatkiem soli. Następnie z garnka wylej mleko, a do ugotowanego kalafiora dodaj masło oraz śmietanę i zmiksuj go do uzyskania puszystego musu.
Krążki układaj na musie, polej sosem i posyp kolendrą.