Pate de fruit
Składniki
- Sok Tłoczony 100% z jabłek z czarną porzeczką Hortex 200 ml
- Pektyny 8 dag
- Sok z cytryny 6 dag
- Syrop klonowy lub miód 3 dag
- Cukier 3 dag
Przygotowanie
Sok porzeczkowo – jabłkowy, porto i sok z cytryny wlać do garnka. W miseczce wymieszać cukier numer 1 z pektyną. Wsypać go do soku i mieszając, zagotować, dodać połowę cukru.
Zamieszać i zagotować. Wtedy dodać resztę cukru i cały czas mieszając, gotować 20 – 30 min. Warto sprawdzić po tym czasie, czy galaretka jest już gotowa, nabierając ją na łyżeczkę i wrzucając jej zawartość do miseczki z zimną wodą. Jeśli galaretka zsiada się natychmiast, oznacza, ze jest ona już gotowa.
Wlewamy galaretkę do przygotowanych pojemników – najlepsze są te z silikonu, gdyż nie ma potem problemu z wyjęciem zastygłej galaretki. Można użyć większej foremki, do której wlewamy galaretkę na grubość jaką chcielibyśmy ją potem ociąć. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie na kilka godzin do lodówki.