Papryka faszerowana kuskusem z fasolą szparagową
Składniki
- Fasolka szparagowa żółta Hortex 100 g
- Bulionu warzywnego 500 ml
- Sera mozzarella 100 g
- Kaszy kuskus 1 szklanka
- Czerwone papryki 2 szt.
- Suszonych pomidorów 10 szt.
- Pomidorki koktajlowe 4 szt.
- Cebula 1 szt.
- Ząbek czosnku 1 szt.
- Oliwy 4 łyżki
- Sosu sojowego 1 łyżeczka
- Świeżej bazylii 1 pęczek
- Mieszanka sałat
- Sól, pieprz
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Papryki rozkrój na pół zachowując ogonki. Usuń gniazda nasienne. Wnętrza połówek posól. Kuskus zalej wrzącym bulionem, tak aby powierzchnia płynu była ok. 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy.
Ser mozzarella oraz suszone pomidory pokrój w małą kostkę, zalej sosem sojowym i łyżką oliwy. Odstaw na 10 minut. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Bazylię posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji.
Fasolkę szparagową obgotuj. Połącz kuskus, suszone pomidory, bazylię, czosnek, cebulę i fasolkę, następnie zalej kilkoma łyżkami oliwy z suszonych pomidorów i całość wymieszaj.
Ponakładaj farsz do połówek papryki, ułóż na papierze do pieczenia, na wierzch poukładaj pomidorki, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz ok. 30 minut. Podawaj z mieszanką sałat.