Pad thai
Składniki
- Bukiet warzyw kwiatowy Hortex 1 opakowanie
- Krewetki tygrysie 200 g
- Makaron ryżowy wstążki 200 g
- Papryczka chili 1 sztuka
- Czosnek 1 ząbek
- Jajko 1 sztuka
- Sos sojowy 2 łyżki
- Sos ostrygowy 1 łyżka
- Sos rybny 1 łyżka
- Masło orzechowe arachidowe, słodzone 1 łyżka
- Dymka 1/2 pęczka
- Olej 2 – 3 łyżki
- Sok z całej limonki
- Garść orzeszków arachidowych
Przygotowanie
Warzywa ugotuj na parze (powinny być al dente), a makaron według przepisu na opakowaniu, po czym odcedź go i przepłucz zimną wodą.
Na patelni rozgrzej olej, wrzucić posiekane cebulki z dymki, czosnek, chili oraz umyte krewetki i całość smaż ok. 2 minut.
Następnie dodaj makaron i ugotowane na parze warzywa oraz roztrzepane jajko.
Całość wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Tymczasem z soku z limonki, sosu sojowego, ostrygowego i rybnego oraz z masła orzechowego przygotuj pastę, którą pod koniec smażenia dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj z warzywami, makaronem i krewetkami.
Gotowe danie podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami.