Naleśniki z farszem warzywnym i sosem czosnkowym
Składniki
- Bukiet jarzyn wiosenny Hortex 1 opakowanie
- Mleko 200 ml
- Mąka 170 g
- Woda mineralna gazowana 50 ml
- Jajko 1
- Oliwa 1-2 łyżeczki
- Sok z połowy cytryny
- Sól ½ łyżeczki
- Pieprz ½ łyżeczki
- Tymianek kilka gałązek
- Jogurt grecki 200 ml
- Suszone oregano 1 łyżeczka
- Drobno posiekane dymki 1 łyżka
- Czosnek (stary) 2 ząbki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Składniki na ciasto przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Gotowe ciasto odstaw by „odpoczęło”.
Warzywa na farsz skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem i gotuj na parze około 15 minut. W tym czasie usmaż naleśniki. Składniki na sos przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
Warzywa podawaj zawinięte w usmażone naleśniki z dodatkiem sosu.