Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Minestrone

Średnie
Zupy
20minut
4 porcje

Składniki

  • Mieszanka włoska Hortex 2 opakowania
  • Bulion warzywny 500 ml
  • Pomidory krojone 2 puszki
  • Fasola (namoczona przez noc) lub puszka białej fasoli 200 g
  • Białe wino 1 lampka
  • Drobny makaron garść
  • Ziemniak 1 sztuka
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 5 ząbków
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan
  • Liście bazylii kilka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Namoczoną dzień wcześniej fasolę (lub fasolę z puszki) odcedź i ugotuj do miękkości z pokrojonym w kostkę ziemniakiem oraz pomidorami z puszki.

Krok 2

Następnie w dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę i czosnek i wrzuć mieszankę włoską.

Krok 3

Całość duś ok. 15 minut, po czym połącz z pomidorami z puszki.

Krok 4

Wszystko podlej winem i gotuj dalszych 15 minut.

Krok 5

Na koniec dodaj miękką fasolę, bulion i makaron, całość przypraw solą i pieprzem.

Krok 6

Trzymaj jeszcze przez chwilę na ogniu, tak żeby makaron był miękki.

Krok 7

Gotowe minestrone podawaj z listkami bazylii oraz posypane parmezanem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również