Minestrone
Składniki
- Mieszanka włoska Hortex 2 opakowania
- Bulion warzywny 500 ml
- Pomidory krojone 2 puszki
- Fasola (namoczona przez noc) lub puszka białej fasoli 200 g
- Białe wino 1 lampka
- Drobny makaron garść
- Ziemniak 1 sztuka
- Cebula 1 sztuka
- Czosnek 5 ząbków
- Oliwa z oliwek
- Parmezan
- Liście bazylii kilka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Namoczoną dzień wcześniej fasolę (lub fasolę z puszki) odcedź i ugotuj do miękkości z pokrojonym w kostkę ziemniakiem oraz pomidorami z puszki.
Następnie w dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę i czosnek i wrzuć mieszankę włoską.
Całość duś ok. 15 minut, po czym połącz z pomidorami z puszki.
Wszystko podlej winem i gotuj dalszych 15 minut.
Na koniec dodaj miękką fasolę, bulion i makaron, całość przypraw solą i pieprzem.
Trzymaj jeszcze przez chwilę na ogniu, tak żeby makaron był miękki.
Gotowe minestrone podawaj z listkami bazylii oraz posypane parmezanem.