Makaron z owocami morza i warzywami
Składniki
- Mieszanka włoska Hortex 1 opakowanie
- Pierścienie kalmarów 225 g
- Krewetki koktajlowe 225 g
- Masło 3 łyżki
- Cebula 1 duża
- Czosnek 2 ząbki
- Skórka starta z cytryny 1
- Śmietana 30% 400 g
- Pęczek pietruszki bardzo mały
- Makaron kokardki 350 g
- Sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok. Owoce morza przepłucz wodą, osusz i dopraw solą i pieprzem. Rozpuść masło w dużym garnku lub głębokiej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż. Następie dodaj owoce morza. Wszystko wymieszaj i podsmażaj około 10 minut.
Dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny. Wsyp lekko rozmrożoną Mieszankę włoską HORTEX. Wszystko wymieszaj. Przykryj naczynie i duś całość przez około 10 minut. Co jakieś 2-3 minuty przemieszaj delikatnie całość.
Do warzyw i owoców morza dodaj wcześniej przygotowany makaron oraz śmietanę. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Wyłóż gotowe danie na talerz i udekoruj posiekaną pietruszką.