Makaron z imbirową marchewką mini i kurczakiem
Składniki
- Marchewka mini Hortex 1 opakowanie
- Piersi z kurczaka 250 g
- Makaronu (ryżowego lub sojowego) 150 g
- Imbir 3-cm kawałek
- Szalotka 2 szt.
- Masła 2 łyżki
- Czosnku 1 ząbek
- Cukru trzcinowego 1 łyżka
- Sosu sojowego 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Śliwki bez pestek Hortex 1 opakowanie
- Daktyli 100 g
- Papryczka chili z nasionami 1 szt.
- Ocet (jabłkowy lub z białego wina) 1/3 szklanki
- Soli 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Rozmrożone śliwki z daktylami, pokrojoną papryczką chili, octem i solą duś na małym ogniu do momentu, aż zrobią się miękkie. Później całość zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.
Tymczasem na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć marchewki i smaż je kilka minut. Następnie dodaj obrany i posiekany imbir, cukier i smaż jeszcze chwilę. Marchewki muszą być al dente i zacząć się karmelizować. Następnie przełóż je do makaronu ugotowanego wcześniej według instrukcji na opakowaniu.
Jednocześnie podsmaż na maśle posiekane szalotki i czosnek, po czym dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka i smaż. Dopraw wszystko sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie przełóż na patelnię makaron z marchewkami i smaż jeszcze chwilę, dokładnie mieszając. Gotowe danie wyłóż na talerze i polej sosem śliwkowym.