Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Makaron z imbirową marchewką mini i kurczakiem

Średnie
Dania główne
30minut
4 porcje

Składniki

  • Marchewka mini Hortex 1 opakowanie
  • Piersi z kurczaka 250 g
  • Makaronu (ryżowego lub sojowego) 150 g
  • Imbir 3-cm kawałek
  • Szalotka 2 szt.
  • Masła 2 łyżki
  • Czosnku 1 ząbek
  • Cukru trzcinowego 1 łyżka
  • Sosu sojowego 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Śliwki bez pestek Hortex 1 opakowanie
  • Daktyli 100 g
  • Papryczka chili z nasionami 1 szt.
  • Ocet (jabłkowy lub z białego wina) 1/3 szklanki
  • Soli 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Rozmrożone śliwki z daktylami, pokrojoną papryczką chili, octem i solą duś na małym ogniu do momentu, aż zrobią się miękkie. Później całość zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Tymczasem na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć marchewki i smaż je kilka minut. Następnie dodaj obrany i posiekany imbir, cukier i smaż jeszcze chwilę. Marchewki muszą być al dente i zacząć się karmelizować. Następnie przełóż je do makaronu ugotowanego wcześniej według instrukcji na opakowaniu.

Krok 3

Jednocześnie podsmaż na maśle posiekane szalotki i czosnek, po czym dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka i smaż. Dopraw wszystko sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie przełóż na patelnię makaron z marchewkami i smaż jeszcze chwilę, dokładnie mieszając. Gotowe danie wyłóż na talerze i polej sosem śliwkowym.

Powiązane przepisy

Spróbuj również