Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Krem z buraczków

Średnie
Zupy
45minut
4 porcje

Składniki

  • Buraczki purée Hortex 1 opakowanie 
  • Bulion jarzynowy 1 l
  • Jogurt naturalny 150 ml
  • Cebula 1 sztuka
  • Sok z połowy pomarańczy + 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • Śmietana kremówka 4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Świeży tymianek
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Rozmrożone buraczki włóż do gotującego się bulionu jarzynowego.

Krok 2

Dodaj oliwę z oliwek, 1 łyżkę tymianku, czosnek, przyprawy do smaku oraz wcześniej przesmażoną cebulę.

Krok 3

Do całości dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy oraz jogurt naturalny. Całość zmiksuj blenderem.

Krok 4

Na wierzch każdego talerza dodaj łyżkę śmietany kremówki i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również