Krem z buraczków
Składniki
- Buraczki purée Hortex 1 opakowanie
- Bulion jarzynowy 1 l
- Jogurt naturalny 150 ml
- Cebula 1 sztuka
- Sok z połowy pomarańczy + 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- Śmietana kremówka 4 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Świeży tymianek
- Szczypiorek 1 pęczek
- Oliwa z oliwek 5 łyżek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Rozmrożone buraczki włóż do gotującego się bulionu jarzynowego.
Dodaj oliwę z oliwek, 1 łyżkę tymianku, czosnek, przyprawy do smaku oraz wcześniej przesmażoną cebulę.
Do całości dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy oraz jogurt naturalny. Całość zmiksuj blenderem.
Na wierzch każdego talerza dodaj łyżkę śmietany kremówki i posyp posiekanym szczypiorkiem.