Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Kapuśniak po francusku

Średnie
Zupy
30minut
4 porcje

Składniki

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty Hortex 1 opakowanie
  • Bulion warzywny 1 l
  • Białe wytrawne wino 150 ml
  • Cebula 2-3 sztuki
  • Masło 1 łyżka
  • Tymianek 2 gałązki
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Ziele angielskie 4 ziarenka
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Tarty parmezan (lub gruyere, grana padano) 3 łyżki
  • Suszony tymianek 1 łyżeczka
  • Bagietka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebule obierz, pokrój w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę, tymianek i smaż, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić, często mieszaj.

Krok 2

Następnie dodaj kapuśniak, liście laurowe i ziela angielskie, dalej smaż. Dodaj wino i duś wszystko ok. 5 minut.

Krok 3

Następnie dodaj bulion i gotuj ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Zupę rozlej do kokilek lub miseczek, które można użyć w piekarniku. Na wierzchu każdej poukładaj kromki bułki, posyp serem i tymiankiem.

Krok 5

Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC do zrumienienia bułek.

Powiązane przepisy

Spróbuj również