Kapuśniak po francusku
Składniki
- Kapuśniak z kiszonej kapusty Hortex 1 opakowanie
- Bulion warzywny 1 l
- Białe wytrawne wino 150 ml
- Cebula 2-3 sztuki
- Masło 1 łyżka
- Tymianek 2 gałązki
- Liście laurowe 2 sztuki
- Ziele angielskie 4 ziarenka
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Tarty parmezan (lub gruyere, grana padano) 3 łyżki
- Suszony tymianek 1 łyżeczka
- Bagietka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule obierz, pokrój w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę, tymianek i smaż, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić, często mieszaj.
Następnie dodaj kapuśniak, liście laurowe i ziela angielskie, dalej smaż. Dodaj wino i duś wszystko ok. 5 minut.
Następnie dodaj bulion i gotuj ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę rozlej do kokilek lub miseczek, które można użyć w piekarniku. Na wierzchu każdej poukładaj kromki bułki, posyp serem i tymiankiem.
Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC do zrumienienia bułek.