Gulasz wołowy z warzywami
Składniki
- Mieszanka meksykańska Hortex 1 opakowanie
- Mięso wołowe np. antrykot 1/2 kg
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Cebula 2 sztuki
- Czosnek 2 ząbki
- Liść laurowy 1 sztuka
- Ziele angielskie 2 ziarenka
- Goździki 2 sztuki
- Kmin rzymski 1 łyżeczka
- Papryka w proszku 1 łyżeczka
- Ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
- Suszone oregano 1 łyżeczka
- Mielona kolendra 1/2 łyżeczki
- Mielony cynamon 1/2 łyżeczki
- Gorzka czekolada 2 kostki
- Świeżo zaparzona kawa 1/2 szklanki
- Bulion 1 szklanka
- Pomidory z puszki 1 puszka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju.
Dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka, kumin, cynamon).
Smażymy wszystko przez kilka minut.
Dolewamy gorącą kawę i bulion następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny.
Dosypujemy mieszankę warzyw Hortex, dodajemy czekoladę i dusimy jeszcze przez 20 min, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Podajemy z ryżem lub opiekanymi grzankami, posypany żółtym serem. Smacznego.