Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Gulasz wołowy z warzywami

Średnie
Dania główne

Składniki

  • Mieszanka meksykańska Hortex 1 opakowanie
  • Mięso wołowe np. antrykot 1/2 kg
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy 1 sztuka
  • Ziele angielskie 2 ziarenka
  • Goździki 2 sztuki
  • Kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • Suszone oregano 1 łyżeczka
  • Mielona kolendra 1/2 łyżeczki
  • Mielony cynamon 1/2 łyżeczki
  • Gorzka czekolada 2 kostki
  • Świeżo zaparzona kawa 1/2 szklanki
  • Bulion 1 szklanka
  • Pomidory z puszki 1 puszka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju.

Krok 2

Dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka, kumin, cynamon).

Krok 3

Smażymy wszystko przez kilka minut.

Krok 4

Dolewamy gorącą kawę i bulion następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny.

Krok 5

Dosypujemy mieszankę warzyw Hortex, dodajemy czekoladę i dusimy jeszcze przez 20 min, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Krok 6

Podajemy z ryżem lub opiekanymi grzankami, posypany żółtym serem. Smacznego.

Powiązane przepisy

Spróbuj również