Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Giardiniera

Średnie
Przekąski
30minut
4 porcje

Składniki

  • Mieszanka włoska Hortex 2 opakowania
  • Papryczka chili 1-2
  • Ziele angielskie 4
  • Liście laurowe 4 liście
  • Nasiona gorczycy 1 łyżka
  • Czarny pieprz ziarnisty 1 łyżka
  • Woda 1 l
  • Ocet (dowolnego lub spirytusowego pół na pół z winnym) 200 ml
  • Cukier 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Do 4 wyparzonych słoiczków rozłóż rozmrożone warzywa, po kilka plastrów  chili, ziele angielskie, liść laurowy i po kilka ziaren pieprzu i gorczycy.

Krok 2

Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalej warzywa w słoikach i natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odstaw na kilka dni.

Krok 3

Pikantne pikle są znakomitym dodatkiem do dań włoskich jak i typowo polskich.

Powiązane przepisy

Spróbuj również