Giardiniera
Składniki
- Mieszanka włoska Hortex 2 opakowania
- Papryczka chili 1-2
- Ziele angielskie 4
- Liście laurowe 4 liście
- Nasiona gorczycy 1 łyżka
- Czarny pieprz ziarnisty 1 łyżka
- Woda 1 l
- Ocet (dowolnego lub spirytusowego pół na pół z winnym) 200 ml
- Cukier 2 łyżki
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Sól 1 łyżeczka
Przygotowanie
Do 4 wyparzonych słoiczków rozłóż rozmrożone warzywa, po kilka plastrów chili, ziele angielskie, liść laurowy i po kilka ziaren pieprzu i gorczycy.
Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalej warzywa w słoikach i natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odstaw na kilka dni.
Pikantne pikle są znakomitym dodatkiem do dań włoskich jak i typowo polskich.