Fasolka po myśliwsku
Składniki
- Zupa fasolowa Hortex 1 opakowanie
- Kiełbasy 200 g
- Szynki wędzonej 100 g
- Pomidorów krojonych 1 puszka
- Grzybów suszonych 20 g
- Czerwonego wina 1 kieliszek
- Cebula 1 szt.
- Ząbki czosnku 2 szt.
- Mąki pszennej 1 łyżka
- Oleju 2 łyżki
- Majeranku 1 łyżka
- Musztardy 1 łyżeczka
- Pieprzu ziołowego ½ łyżeczki
- Liść laurowy 1 szt.
- Słodkiej lub ostrej papryki 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
W rondlu w niewielkiej ilości wody namocz suszone grzyby, a potem gotuj ok. 30 minut. Grzyby odcedź, pokrój je, a wywar zachowaj.
Do garnka wsyp zupę, dolej wywar z gotowania grzybów i 500 ml wody, dodaj przyprawy (również z saszetki) i zagotuj.
Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oleju, dodaj mąkę i lekko zrumień. Wszystko przełóż do garnka z warzywami i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj pomidory, musztardę, wino, pokrojone grzyby i wędlinę. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem.