Ciasto marchewkowo-dyniowe
Składniki
- Marchewka kostka Hortex 250 g
- Dynia kostka Hortex 150 g
- Brązowy cukier 400 g
- Mąka 400 g
- Olej roślinny 200 ml
- Cukier puder 100 g
- Wiórki kokosowe 30 g
- Jajka 4
- Sok z całej cytryny
- Cynamon 2 łyżeczki
- Soda 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Sól
Przygotowanie
Składniki na formę o średnicy 29 cm
Rozmrożoną marchewkę i dynię rozdrób blenderem. Jajka ubij z cukrem, aż masa stanie się gładka i puszysta. Następnie, wciąż ubijając, wlej olej.
Do tak powstałej masy dodaj rozdrobnioną marchewkę, dynię oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Potem wsyp mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie połącz wszystkie składniki i przelej do formy wcześniej natłuszczonej masłem.
Piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C. W tym czasie przygotuj lukier. Wyciśnij sok z jednej cytryny i utrzyj z cukrem pudrem do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystudzone ciasto polej lukrem.