Ciastka tortowe
Składniki
- Maliny HORTEX 1 opakowanie
- Cytryna 1 sztuka
- Jajka 5
- Cukier 1 szklanka
- Mąka tortowa 1 i 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Woda 1 litr
- Odrobina różowego barwnika (użyłam w proszku)
Przygotowanie
Jajka ubij z cukrem na puszystą, prawie białą masę.
Do jajek przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj barwnik. Następnie delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.Do jajek przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj barwnik. Następnie delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
Wyłóż prostokątną blaszkę papierem do pieczenia a następnie przelej do niej przygotowaną masę.
Piecz w 180 °C przez 25 minut.
Wystudzony biszkopt podziel na kwadraty i dodatkowo każdy z nich przekrój na dwie części.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Każdy kwadracik ciasta nasącz wodą z cytryną (proporcje 1 cytryna na 1 litr wody)
Następnie posmaruj kwadraciki ubitą wcześniej śmietaną, ułóż maliny, przykryj kolejnym kwadracikiem i udekoruj wedle uznania 😊