Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Chłodnik z jogurtem kozim i koperkiem

Średnie
Zupy
40min
2 porcje

Składniki

  • Barszcz ukraiński Hortex 1 opakowanie
  • Bulionu warzywnego 250 ml
  • Jogurtu koziego 150 ml
  • Kefir naturalny (gęsty) 250 ml
  • Zakwas buraczy 100 g
  • Czosnku 1 ząbek
  • Soku z cytryny 1 łyżka
  • Suszonego majeranku 1 łyżeczka
  • Koperku 1/2 pęczka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Barszcz zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.

Krok 2

Dodaj zakwas i całość zagotuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem, sokiem z cytryny i majerankiem. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.

Krok 3

Całość wymieszaj z jogurtem, kefirem, posiekanym koperkiem i wstaw do lodówki. Chłodnik podawaj z kleksem jogurtu oraz posypanym po wierzchu świeżym koperkiem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również