Chłodnik z jogurtem kozim i koperkiem
Składniki
- Barszcz ukraiński Hortex 1 opakowanie
- Bulionu warzywnego 250 ml
- Jogurtu koziego 150 ml
- Kefir naturalny (gęsty) 250 ml
- Zakwas buraczy 100 g
- Czosnku 1 ząbek
- Soku z cytryny 1 łyżka
- Suszonego majeranku 1 łyżeczka
- Koperku 1/2 pęczka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Barszcz zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
Dodaj zakwas i całość zagotuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem, sokiem z cytryny i majerankiem. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
Całość wymieszaj z jogurtem, kefirem, posiekanym koperkiem i wstaw do lodówki. Chłodnik podawaj z kleksem jogurtu oraz posypanym po wierzchu świeżym koperkiem.