Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Buddha bowl

Średnie
Dania główne
30min
2 porcje

Składniki

  • Groszek zielony Hortex 1/2 opakowania
  • Brokuł różyczki Hortex 1/2 opakowania
  • Marchewka mini Hortex 1/2 opakowania
  • Fasolka szparagowa zielona 1/2 opakowania
  • Filet z indyka 300 g
  • Ulubiony olej, np. lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich 2 łyżki
  • Ulubione pestki np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane, orzechy piniowe 1 łyżka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Jogurt grecki 200 ml
  • Posiekany koperek 1 łyżka
  • Świeża bazylia garść
  • Świeża natka garść
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa ugotuj na parze, pamiętając by najdłużej gotowała się marchewka, następnie brokuł i fasolka, a na końcu groszek – dosłownie chwilkę. Warzywa powinny zachować żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie.

Krok 2

Filet z indyka pokrój w plastry dopraw sosem sojowym i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej lub upiecz na ruszcie w piekarniku. Jogurt zmiksuj z pokrojoną bazylią i natką pietruszki, następnie dodaj posiekany koperek i całość wymieszaj.

Krok 3

Dopraw solą i pieprzem. Ulubione pestki upraż na suchej patelni. Ugotowane warzywa ułóż kolejno w misce, skrop ulubionym olejem, na środku poukładaj indyka. Całość posyp uprażonymi pestkami. W osobnej miseczce podaj sos lub polej go po warzywach.

Powiązane przepisy

Spróbuj również