Bogracz papryką pachnący
Składniki
- Mieszanka węgierska Hortex 1 opakowanie
- Wołowina 500 g
- Bulion 500 ml
- Cebula 1 sztuka
- Czosnek 2 ząbki
- Słodka papryka 1 łyżeczka
- Ostra papryka 1/2 łyżeczki
- Zacierki lub inne drobne kluski 2 łyżki
- Olej 2 łyżki
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, szczypta kminku, liść laurowy
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojony czosnek i cebulę.
Zeszklij, dodaj papryki w proszku, mięso. Smaż kilka minut. Dodaj resztę przypraw, wlej bulion, duś pod przykryciem.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj warzywa. Duś do miękkości. Na koniec wsyp kluseczki i gotuj jeszcze chwilę.
Posyp natką pietruszki.