Błyskawiczne paszteciki z nadzieniem szpinakowo-serowym
Składniki
- Zupa królewska Hortex 1 opakowanie (450 g)
- Mrożone ciasto francuskie 1 opakowanie (450 g) (6 kawałków 20 x 10 cm)*
- Ser z pleśnią (typu rokpol) 10 dag
- Drobno posiekana natka pietruszki 2 łyżki
- Czosnek 4 ząbki
- Masło 2 łyżki
- Świeżo zmielona gałka muszkatołowa spora szczypta
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Do dekoracji:
- Roztrzepane jajko 1 sztuka
- Czarnuszka 2 łyżki
Przygotowanie
Zupę królewską Hortex przesyp do miski i odstaw na bok.
Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
Ser pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu przez minutę, aż zacznie się szklić.
Do patelni dodaj zupę królewską Hortex, wymieszaj i smaż na średnim ogniu (często mieszając), aż warzywa będą miękkie, a wytworzony płyn całkowicie odparuje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Dodaj ser i natkę, wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
Na kawałkach ciasta francuskiego układaj porcje nadzienia, smaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, zwijaj w zgrabne ruloniki. Przekrój na połowę, by otrzymać ładne paszteciki.
Paszteciki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach około 3 cm pomiędzy nimi, bo trochę rosną podczas pieczenia 🙂
Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 18-22 minut, aż się ładnie zarumienią.
Podawaj jeszcze gorące – bo wtedy smakują najlepiej. Z filiżanką esencjonalnego czerwonego barszczu 🙂