Błyskawiczne ciasto ucierane z malinami i jeżynami
Składniki
- Jeżyny Hortex 1 opakowanie
- Maliny Hortex 1 opakowanie
- Mąka pszenna 250 g
- Masło 200 g
- Cukier 200 g
- Jajka 4
- Opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem
Przygotowanie
Maliny i jeżyny wysyp na oddzielne talerze i odstaw do rozmrożenia. Masło o temperaturze pokojowej i jajka zmiksuj na puszystą masę.
Później dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, budyń w proszku i pastę waniliową i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotową masę odstaw.
Tymczasem przygotuj kruszonkę. W tym celu wymieszaj mąkę z cukrem i pokrojonym na kawałki masłem, a następnie zagnieć ciasto.
Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej masę, na wierzchu rozłóż maliny i jeżyny, a na nich kawałki kruszonki. Całość wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka nabierze koloru złotego.