Beza z malinami
Składniki
- Maliny Hortex 1 opakowanie
- Drobny cukier 400 g
- Białka 6
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Sól Szczypta
- Śmietana kremówki 30% 200 ml
- Ser mascarpone 150 g
- Wiórki kokosowe 4 łyżki
Przygotowanie
Na gorącą patelnię wsyp maliny (kilka odłóż na później), dodaj cukier i mieszając zrób sos. Odstaw do ostygnięcia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodaj cukier i sok z cytryny. Gotową pianę wymieszaj z 1 łyżką sosu malinowego, tak aby widoczne były różowe paski. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy. Na środku uformuj wgłębienie. Bezę susz ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser i wiórki kokosowe. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, a wierzch posyp malinami i polej sosem.