Warzywa na patelnię – jak dobrać sałatkę na ciepło do obiadu?
Ciepły domowy posiłek nie może obyć się bez porządnej porcji warzyw. Możesz je podać nie tylko w formie surówki na zimno, ale również prosto z patelni, na gorąco. Oto kilka pomysłów, jaką sałatkę na ciepło możesz zaserwować do obiadu. Czym się kierować w doborze warzyw do dania?
Dlaczego warto podawać warzywa na ciepło do obiadu?
Warzywa z patelni podawane na ciepło są sycące i pożywne. Rozgrzewają organizm i łatwiej się trawią niż surowizna. Są też bardzo zdrowe – w procesie smażenia lub duszenia witaminy nie są bowiem wypłukiwane przez wodę, jak podczas gotowania. Można mieć obiekcje co do takiego przyrządzania warzyw, ze względu na konieczność użycia tłuszczu. Warto pamiętać jednak, że sporo witamin, np. A i E, jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza konieczność dodania np. masła lub oleju do prawidłowego ich przyswojenia.
Z surowizny warto też zrezygnować szczególnie zimą, gdy w sklepach przeważają warzywa szklarniowe – pryskane i niemal bez smaku. Zamiast nich na patelnię można dać warzywa z mrożonki, które nie zawierają tylu pestycydów i są zbierane w sezonie, dzięki czemu zamknięta jest w nich pełnia smaku i witamin.
Warzywa na gorąco mogą być też ciekawym urozmaiceniem naszego obiadu do pracy lub diety pudełkowej. Przygotowane nawet dużo wcześniej i zapakowane do pudełeczka nie stracą swojego wyglądu, świeżości ani smaku. Mogą nawet przejść przyprawami i nabrać aromatu. Tymczasem surowe warzywa mają to do siebie, że pod wpływem sosu czy długiego leżenia w pudełku często zmieniają się w nieatrakcyjną masę i tracą apetyczność.
Pomysły na warzywa z patelni do obiadu
Na patelni zawsze warto przysmażać warzywa sezonowe – te, które akurat o danej porze roku są świeże i aromatyczne. Można też korzystać z mrożonych produktów, by skomponować różne ciekawe sałatki na ciepło. Oto kilka pomysłów na warzywa z patelni z wykorzystaniem mrożonek:
Marchewka z groszkiem do tradycyjnego obiadu
Marchewka z groszkiem to klasyka, którą z ochotą serwowały do obiadu nasze babcie. Z czasem jednak straciła na popularności – wyparły ją urozmaicone sałatki i surówki. Warto pamiętać jednak, że ten tradycyjny dodatek do obiadu ma dużo cennych witamin i minerałów, między innymi witaminy C, A, a także z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
By marchewka z groszkiem zachowała jak najwięcej z wyżej wymienionych wartości odżywczych, warto ją udusić, a nie gotować. Przyrządzona w ten sposób będzie też bardziej aromatyczna niż podawana z wody.
Do przygotowania możemy śmiało wykorzystać mrożonki, np. mrożoną marchewkę w kostce Hortex i mrożony groszek zielony Hortex. Aby warzywa nabrały smaku, należy wrzucić je do głębokiej patelni z roztopionym masłem oraz odrobiną cukru i szczyptą soli, a następnie dodać wodę. Wszystko powinno dusić się pod przykryciem aż do miękkości. Warzywa wraz z masłem powinny wytworzyć sos. By stał się gęsty i aksamitny, należy dodać odrobinę mąki pszennej (może być także bezglutenowa dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu). Warzywa należy podawać na ciepło. By urozmaicić marchewkę z groszkiem, można doprawić ją aromatycznym koperkiem lub mniej tradycyjnym curry, które doda przystawce nieco ostrości.
Tak przygotowana marchewka z groszkiem jest świetnym dodatkiem do dań tradycyjnych – kotletów mielonych i schabowych, pieczeni. Ma słodkawy smak i kremową konsystencję, dzięki którym rozpływa się w ustach i dobrze przełamuje słoność mięsa. Jest chętnie jedzona przez dzieci i w miarę lekkostrawna (osoby, które mają problemy z trawieniem, mogą zrezygnować z groszku i podać samą marchewkę na ciepło).
Szpinak z serem pleśniowym jako wyrafinowany dodatek do obiadu
Szpinak z serem pleśniowym to oryginalny dodatek do obiadu. Może stanowić pyszny sos do mięsa, a nawet makaronu. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z kotletem z piersi z kurczaka czy schabowym. Doda im ostrości i sprawi, że staną się mniej nudne.
Taki dodatek możesz przygotować ze świeżych liści szpinaku lub z mrożonki (np. szpinak liście Hortex). Szczególnie zimą warto wybrać szpinak mrożony, gdyż ma on lepszy smak (jest zbierany w sezonie i bardziej aromatyczny).
Szpinak smażymy na maśle, na którym wcześniej zeszkliliśmy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy całkowicie się rozmrozi, gasimy ogień pod patelnią, z powrotem dodajemy czosnek i cebulę ora ser pleśniowy w sporych kostkach. Ser nieco się rozpuści, ale wciąż pozostanie kształtny. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą do smaku.
Smażona dynia z czosnkiem na przełamanie smaków
Dynia to świetne warzywo sezonowe, które zawiera wiele cennych witamin – między innymi A, C i E i witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi także wapnia, cynku, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb i gulaszów. Swoją lekką słodyczą przełamuje słony smak kotletów czy pieczeni, albo lekką goryczkę kaszy gryczanej. Ma także niezwykle przyjemny aromat, który kojarzy się z przytulnością i jesiennym wieczorem przy kominku.
Ciekawym pomysłem na dynię z patelni jest przysmażenie jej z czosnkiem. To dodaje słodkawemu warzywu ostrości i podbija jego walory smakowe. Do przepisu możesz wykorzystać ulubioną świeżą dynię lub dynię w kostkach z mrożonki Hortex. Skorzystanie z mrożonego, już pokrojonego warzywa oszczędzi ci sporo czasu. Zanim jednak wrzucimy dynię na patelnię, musimy rozpuścić na niej masło i lekko podsmażyć posiekany czosnek. Aby przystawka była aromatyczna, należy dodać do niej imbir w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Całość przygotowania trwa ok. 15 minut, więc takie warzywo na gorąco można podać rodzinie nawet wtedy, gdy mamy wyjątkowo mało czasu na gotowanie.
Buraki z patelni z jabłkiem – ciepła alternatywa dla buraczków ze słoika
Buraki ze słoika to klasyk, który często pojawia się na polskich stołach. A co, gdyby podać je na gorąco? Polecamy przyrządzić je w formie ciepłego puree z tartym, lekko kwaśnym jabłkiem. Taki dodatek będzie lekkostrawny i pełny witamin C, A, K i E, a także kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Świetnie sprawdzi się z mięsem, serami, a także jako zamiennik dla puree z ziemniaków. Do przepisu możesz wykorzystać świeże buraki, które uprzednio ugotujesz. Jeśli jednak gotowanie i tarcie buraków na taką zasmażaną „sałatkę” wydaje ci się dość żmudne, skorzystaj z gotowego puree buraczanego z mrożonki Hortex. To znacznie przyspieszy całą pracę. Na tarce wystarczy już tylko zetrzeć świeże, obrane jabłka i podsmażyć wszystko na patelni. Do sałatki należy dodać też odrobinę czerwonej cebulki, która doda słodkawej ostrości. Jako przyprawa świetnie sprawdzą się także anyż i imbir, które sprawią, że sałatka będzie orzeźwiająca i podkręcą aromat jabłka i buraka. Dodatkowo możesz dosypać także nieco cynamonu i rodzynek. Buraki zasmażane z jabłkiem świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Gotowe kompozycje warzyw na patelnię
Jeśli nie masz czasu lub energii na przygotowywanie warzyw na patelnię samodzielnie, zawsze możesz skorzystać z gotowych kompozycji. Oszczędzą ci one krojenia, mycia, obierania, a nawet dobierania przypraw do gotowej kompozycji. Mogą stanowić świetny dodatek do dań gorących lub być same w sobie posiłkiem do pracy, kolacją bądź zdrową przekąską w ciągu dnia.
Hortex ma w swojej ofercie aż 12 propozycji gotowych mieszanek:
- warzywa na patelnię francuskie – lekka kompozycja zawierająca brokuły, kalarepę, cukinię, kukurydzę i groszek cukrowy. Niezbyt ostra i lekko słodkawa. Doskonała jako dodatek do mocnego w smaku gulaszu, pieczeni, serów;
- warzywa na patelnię z przyprawą włoską – mieszanka zawierająca brokuły, marchew, kukurydzę, groszek cukrowy i seler wraz z pysznymi włoskimi przyprawami. Jest aromatycznym dodatkiem do ryb, mięs, gulaszu. Świetnie sprawdzi się też na grzanki czy włoskie zapiekanki;
- warzywa na patelnię greckie – zawiera sycące podsmażane ziemniaki, cebulkę, paprykę, dojrzewające w słońcu pomidory, oliwki i cukinię. Można ją podrasować serem feta. Świetnie komponuje się z grzankami z oliwą z oliwek czy obiadem z rybą;
- warzywa na patelnię hiszpańskie – podsmażane ziemniaczki z pieczarkami i cieciorką, które idealnie zastąpią nudne puree ziemniaczane do obiadu;
- warzywa na patelnię z ziołami i papryką – mieszankę wyróżnia zawartość fasolki szparagowej. Ponadto ma ona ziemniaki, cebulę, kukurydzę, cukinię i aromatyczne przyprawy. Jest słodko-ostra, doda nawet nudnemu obiadowi charakteru;
- warzywa na patelnię ze szpinakiem – kompozycja zawierająca szpinak, paprykę, kukurydzę, marchewkę, cebulę i podsmażane ziemniaczki. Wyrazista w smaku, lecz nie za ostra. Smakuje świetnie z tradycyjnymi daniami;
- warzywa na patelnię z przyprawą orientalną – poza warzywami takimi jak marchewka, żółta papryka, zielony groszek i por, zawiera także groszek cukrowy, kiełki fasoli mung i chińskie grzyby. Jest bardzo kolorowa i aromatyczna. Dobrze smakuje z owocami morza i rybami oraz potrawami na bazie ryżu;
- warzywa na patelnię z koperkiem – kompozycja pieczarek, marchewki, brokułów cebulki, ziemniaków i koperku może być dodatkiem do obiadu, ale również zapiekanki czy makaronu;
- warzywa na patelnię z tymiankiem i bazylią – lekka mieszanka cukinii, marchewki, fasolki szparagowej i papryki doprawiona aromatyczną bazylią i tymiankiem. Pasuje do dań śródziemnomorskich, ale i tradycyjnie polskich;
- warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami – kompozycja zawiera pieczarki, fasolkę szparagową, paprykę, pomidory suszone, cebulę i ziemniaki wraz z idealnie dobranymi przyprawami. Można uzupełnić ją o ser feta lub mozzarella. Może stanowić podstawę dań z makaronem, ciepłą sałatkę lub dodatek do zapiekanki;
- klasyczne warzywa na patelnię – mieszanka, która zawiera wszystko, co najlepsze – brokuły, kukurydzę, marchewkę, czerwoną paprykę, ziemniaki, cebulę i fasolkę szparagową. Bardzo pożywna i sycąca.