Sposób na szybki obiad – jak po powrocie z pracy zdążyć z gotowaniem?
Ciężki dzień w pracy i do tego długa droga powrotna? Może przytłacza cię nadmiar obowiązków na home office? Jedyne, o czym myślisz po południu lub wieczorem to odpoczynek i zjedzenie czegoś pożywnego i smacznego? Zainspiruj się prostymi kulinarnymi trikami i przepisami na błyskawiczne, zdrowe dania w stylu comfort food. Szybkie, łatwe i przyjemne 15-20 minut w kuchni.
Szybki i łatwy obiad po powrocie z pracy – przydatne triki ułatwiające gotowanie
Chociaż brzmi to jak frazes, gotowanie naprawdę może być szybkie i łatwe, a przez to także o wiele przyjemniejsze. Dzięki kilku kulinarnym trikom i potędze planowania możemy nie tylko usprawnić codzienne obowiązki, ale też cieszyć się pełnowartościowymi, domowymi i pysznymi potrawami każdego dnia. Nic tak nie dodaje energii po ciężkim dniu w pracy, jak talerz ciepłego obiadu z dobrych składników. Jak nie zmęczyć się w kuchni, a zyskać tak wiele?
- Meal prep, czyli potęga planowania posiłków
Meal prep to skrót od „meal preparation”, z angielskiego „przygotowywanie posiłków”. Ta modna idea przybyła do nas prosto z Anglii i zakłada przygotowywanie dobrze rozplanowanych posiłków z wyprzedzeniem. W klasycznej wersji tego nurtu przyrządza się dania na dłuższy okres, np. na cały tydzień, i dzieli na pojemniki. Jest to doskonały pomysł dla małych rodzin lub osób gotujących tylko dla siebie. Może jednak sprawiać trudności, kiedy w lodówce trzeba przechować 4-5 posiłków dla partnera i dzieci. Meal prep nie sprawdzi się też w przypadku każdego rodzaju potraw.
Warto jednak zainspirować się tą ideą i wszystko to, co można przygotować wcześniej, ugotować poprzedniego dnia i zamrozić lub przechować w lodówce. Kiedy będziemy mieli gotową porcję bulionu, zupy, doprawionego sosu, pokrojonych lub ugotowanych warzyw, ciasta czy domowej kostki rosołowej, złożenie pełnego obiadu przestanie być tak uciążliwe.
- Lista niezbędnych produktów w spiżarni, lodówce i zamrażalniku
W domu zawsze warto mieć także składniki podstawowe, z których zrobić można wiele dań. Różnego rodzaju kasze uzupełnią warzywne lub mięsne curry, będą dodatkiem do sałatki lub kotletów, a w postaci kaszotto staną się osobnym daniem. Podobną rolę w kuchni pełni także ryż i makaron.
Warto mieć też pod ręką przecier pomidorowy lub pomidory w puszce do zrobienia szybkiego sosu oraz ulubione przyprawy. Wielbiciele sałatek lub włoskich smaków powinni mieć w spiżarni oliwę z oliwek.
Produktem, który zdecydowanie przyspiesza przygotowywanie zdrowych posiłków pełnych warzyw i owoców, są mrożonki. Składniki przechowywane w tej formie są pełnowartościowe i pełne witamin. Mamy też pewność, że zostały hodowane w najlepszych możliwych warunkach i zebrane w szczycie swojego rozwoju, a więc wtedy, kiedy smakują najlepiej. Mieszanka warzyw na patelnię Hortex może być gotowym daniem wegetariańskim lub dodatkiem do mięsa. Z warzyw solo i miksów można przyrządzić błyskawiczne kremowe i klasyczne zupy. Możliwości jest tak wiele, a każda z nich nie zajmuje więcej niż 15-20 minut.
- Gotowe dania z dobrym, prostym składem
Na wypadek sytuacji kryzysowych, np. nadmiaru obowiązków lub zmęczenia, warto mieć do dyspozycji gotowe dania, które wystarczy jedynie podgrzać. Szukajmy jednak takich, które mają prosty, krótki i naturalny skład, takich jak np. zupy lub dania na patelnię Hortex. Zostały one przygotowane wyłącznie z mieszanek warzyw, ziół, przypraw oraz dodatków w postaci makaronu lub ryżu.
- Sprawdzone przepisy
Mając przygotowaną bazę w postaci wcześniej ugotowanych produktów, kuchennych „must have” i mrożonek, można już zrobić nieskończoną liczbę szybkich i prostych obiadów w 10-20 minut. Najlepiej jednak przetestować kilka przepisów i wybrać te, które zawsze najlepiej się sprawdzają lub nadają się do podania niezapowiedzianym gościom. Sycąca zupa, danie jednogarnkowe czy może coś niebanalnego? Poznaj nasze inspiracje na szybkie dania.
Pożywna zupa – coś łatwego na obiad dla całej rodziny
Zupa to danie zaliczane do comfort food: rozgrzewa, syci, ale i daje poczucie zjedzenia zdrowego posiłku pełnego warzyw. Jest prosta w przygotowaniu i właściwie „gotuje się sama”. Warto po pracy zjeść talerz gorącej zupy jarzynowej w stylu francuskim z pachnącym pesto, słodkawy krem z dyni i marchewki lub węgierską zupę z mięsem.
- Krem marchewkowo-dyniowy z nutą pomarańczy
Składniki:
- mrożona marchewka mini lub w kostce Hortex (1 opakowanie);
- mrożona dynia w kostce Hortex (1 opakowanie);
- 1 szklanka soku pomarańczowego;
- ½ szklanki mleka kokosowego;
- żółte curry;
- świeża kolendra;
- sól;
- pieprz (warto dodać biały);
- opcjonalnie: migdały.
Warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody (tak, aby tylko przykryła zawartość garnka), a następnie zblenduj. Postaw na małym ogniu i dodaj sok, mleko kokosowe i przyprawy. Dodatkiem mogą być prażone na suchej patelni migdały.
- Gęsta zupa meksykańska z mięsem i kakao
Składniki:
- mieszanka Meksykańska Hortex (1 opakowanie);
- 150 ml przecieru pomidorowego;
- 1 łyżeczka niesłodzonego kakao;
- mielona wieprzowina lub wołowina (ok. 250 g);
- czosnek;
- ostra i słodka papryka czerwona w proszku;
- sól;
- opcjonalnie: ok. 300 ml bulionu (przygotowany wcześniej i zamrożony).
Mięso należy podsmażyć na patelni, dodając paprykę w proszku. Dodaj bulion lub taką samą ilość wody oraz warzywa. Duś aż składniki mieszanki Hortex będą miękkie. Po tym czasie wlej przecier i dodaj przyprawy do smaku.
- Francuska zupa jarzynowa z pesto
Składniki:
- warzywa na patelnię francuskie Hortex;
- mrożony bób Hortex;
- cebula;
- czosnek;
- 500 ml bulionu;
- 4 ziemniaki;
- 1 łodyga selera naciowego
- oliwa;
- pęczek świeżej bazylii;
- 1 łyżeczka orzeszków pinii;
- 1-2 łyżki startego parmezanu.
Najpierw trzeba zeszklić cebulę na oliwie i dodać mieszankę warzyw na patelnię. Podsmaż je i zalej bulionem. Gotuj do miękkości wszystkich składników. W tym czasie przy pomocy blendera zrób pesto z orzeszków, bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy. Zupę wykładaj na talerz i ozdób kleksem z pesto.
Szybki obiad jednogarnkowy
Dania jednogarnkowe to klasyka szybkiego i łatwego gotowania. Podobnie jak zupy, właściwie przygotowują się same. O wiele lepiej smakują także po odgrzewaniu (nawet kilkukrotnym), dlatego można je przygotować wcześniej lub ugotować na kilka dni. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, warto korzystać z produktów mrożonych lub tego, co zostało zrobione przez nas wcześniej. Skład można zmieniać, korzystając z tego, co aktualnie dostępne w lodówce i spiżarni.
- Danie jednogarnkowe z ryżem i kurczakiem: risotto
Składniki:
- mrożony groszek Hortex;
- pierś kurczaka pokrojona w kostkę;
- ryż do risotto (arborio);
- 1 szalotka;
- 4 łyżki masła;
- 250 ml bulionu;
- tymianek;
- sól i pieprz.
Na patelni rozpuść masło i zeszklij posiekaną szalotkę. Następnie podsmaż kurczaka, dodaj groszek i ½ szklanki bulionu. Kiedy groszek zmięknie, dodaj surowy ryż. Kiedy lekko nasiąknie, czyli zrobi się nieco przezroczysty i błyszczący, dodawaj po chochelce bulionu i mieszaj. Kolejne porcje płynu dolewaj, kiedy poprzednia wsiąknie w ryż. Przypraw. Danie będzie gotowe, kiedy całość nabierze kremowej konsystencji. Ryż powinien być ugotowany al dente.
- Danie jednogarnkowe fit: warzywne curry
Składniki:
- mrożona dynia w kostce Hortex (1/2 opakowania);
- mrożona marchewka w kostce Hortex (1/2 opakowania);
- mrożony kalafior różyczki Hortex (1/2 opakowania);
- mrożona fasolka szparagowa Hortex (1/2 opakowania);
- żółte curry;
- bulion lub mleko kokosowe;
- sól;
- oliwa z oliwek.
Warzywa ugotuj al dente, a następnie odlej wodę i podsmaż na oliwie i żółtym curry. Dodaj bulion lub mleko kokosowe (można dodać oba te składniki) oraz przyprawy. Całość duś ok. 5-7 minut.
Szybkie danie dla niespodziewanych gości
Po pracy mają wpaść znajomi na obiad lub nagle przyszli niezapowiedziani goście? Co podać, kiedy czasu jest niewiele, a ostatnie, co chcesz robić po męczącym dniu, to spędzanie wielu godzin w kuchni? Podpowiadamy dwa sposoby na szybkie, ale efektowne dania, które zachwycają od pierwszego kęsa.
- Ryba z warzywami zapiekana w cieście francuskim
Składniki:
- warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex;
- duży filet ryby świeżej lub mrożonej (wybranego gatunku, np. łosoś, miruna, dorsz);
- gotowe ciasto francuskie;
- oliwa.
Warzywa podsmaż na patelni zgodnie ze sposobem przygotowania na opakowaniu. Lekko przestudź. Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Nałóż porcję warzyw i rybę. Zawiń w ciasto i wstaw do piekarnika na 7-10 minut (zależy od mocy urządzenia) w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza. Danie można upiec wcześniej, a przed podaniem tylko wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
- Wytrawna tarta z warzywami i chorizo
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie lub kruche;
- 4-5 jajek;
- mleko kokosowe lub śmietanka (400 ml)
- kiełbasa chorizo;
- warzywa na patelnię Hiszpańskie Hortex;
- sól;
- oliwa.
Chorizo podsmaż na suchej patelni. Dodaj warzywa Hortex i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Całość lekko przestudź. W tym czasie wysmaruj formę (tortownicę lub na tartę) oliwą i wyłóż ciastem. Następnie podpiecz je w piekarniku ok. 5 min dla ciasta francuskiego, ok. 10 min dla kruchego (do zrumienienia). W misce roztrzep jajka i dodaj mleko kokosowe lub śmietankę (ewentualnie mieszankę mleka ze śmietaną 80% w proporcjach 1:1). Na podpieczony spód wyłóż nadzienie i zalać mieszaniną z jajkami. Piecz około 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu ścięcia jajek.