Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

SPOSÓB NA OWOCE ZIMĄ – ZDROWE DESERY I KOMPOTY Z MROŻONEK

Zdrowy deser z mrożonek

Późna jesień, zima i wczesna wiosna to czas, w którym zakup wartościowych, nie pochodzących z eksportu owoców, graniczy z cudem. Obronić się mogą tylko pojedyncze produkty, jak rodzime jabłka czy gruszki. Ale ileż można je jeść… Co zatem zrobić, by nieco podrasować codzienne menu, tak by nie wiało owocową nudą? Odpowiedź jest prosta – korzystajmy z mrożonek. Zamrożone owoce, zebrane w szczycie sezonu, dostarczają pełnię wartości odżywczych, a przy tym pachną i smakują tak samo, jak te zbierane latem prosto z krzaczka. Można z nich przygotować na przykład smakowite desery i pyszne domowe kompoty.

Jak zrobić smaczny i zdrowy deser z mrożonki?

Aby przygotować pyszny, inspirowany latem deser, który można zajadać bez obaw o sylwetkę, potrzebujesz dosłownie kilku składników. Baza to oczywiście ulubione owoce z mrożonki Hortex. Do nich możesz dodać np. jogurt lub serek naturalny, mleko roślinne, garść bakalii i orzechów, płatki owsiane lub granolę bez cukru, tapiokę i – opcjonalnie – naturalny słodzik, jak stewia, ksylitol, miód czy syrop z agawy. Pamiętaj, że większość owoców sama w sobie jest słodka, więc nie zawsze trzeba się wspomagać dodatkowymi słodzikami.

Zobacz, jak z kilku produktów można w prosty i szybki sposób stworzyć małe deserowe arcydzieło.

Pomysły na zdrowe desery z mrożonki - infografika

Mrożony jogurt jagodowy

Składniki:

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 350 ml)
  • ½ opakowania mrożonych jagód Hortex
  • garść migdałów w płatkach
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)

Wykonanie:

Owoce zblenduj z jogurtem. Gotową masę włóż do zamrażarki na 30-60 min. Później nałóż porcję jogurtu do pucharka, posyp zmielonymi migdałami i… delektuj się zniewalającym smakiem mrożonych jagód.

Deser jogurtowy z truskawkami

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g chudego serka waniliowego
  • 100 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • garść mrożonych truskawek Hortex

Sos truskawkowy:

  • 150 g mrożonych truskawek Hortex
  • 1,5 łyżki ksylitolu lub innego naturalnego słodziku
  • 1 łyżka pasty z wanilii

Wykonanie:

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj serki, jogurt i maliny i wszystko starannie wymieszaj. Gotową masę wlej do foremek na muffinki i wstaw na ok. 5 godzin do lodówki. W międzyczasie przygotuj sos malinowy. Jego wykonanie zajmie ci dosłownie kilka minut, bo składniki wystarczy tylko delikatnie podgrzać i rozgnieść widelcem albo zmiksować.

Jak serwować deser? Wyjmij jogurtową masę z foremki, ułóż na talerzyku deserowym i polej go sosem truskawkowym.

Kokosowy pudding z tapioki z musem wiśniowym

To również propozycja dla tych, którzy lubią dawkować sobie małe przyjemności. Deser (podobnie jak poprzednik) wymaga bowiem kilkugodzinnego „odstania” w lodówce, aby nabrać odpowiedniej konsystencji i głębokiego, aksamitnego smaku.

Składniki:

  • 4 łyżki granulek z tapioki
  • puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
  • 8-10 połówek mrożonych wiśni Hortex
  • 2 łyżki ksylitolu (1 do tapioki i 1 do wiśni)
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • garść domowej granoli lub posiekanych orzechów włoskich i migdałów
  • garść mrożonych jagód leśnych Hortex

Wykonanie:

Zalej tapiokę mlekiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut często mieszając, aby perełki nie przywarły do dna. Gdy tapioka zmieni kolor z białego na przezroczysty i zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Dodaj 1 łyżkę ksylitolu i starannie wymieszaj.

Pora na przygotowanie musu wiśniowego. Lekko rozmrożone wiśnie wrzuć na patelnię, dodaj łyżkę wody, łyżkę ksylitolu, odrobinę kardamonu i cynamonu. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu aż wiśnie rozpadną się i puszczą sok.

Gotowy, wystudzony deser nakładaj do słoiczka lub pucharka w kolejności: porcja musu wiśniowego, porcja puddingu z tapioki, łyżka granoli lub siekanych orzechów. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem deseru, udekoruj go kilkoma mrożonymi jagodami.

Domowy kompot – jak go zrobić i dlaczego warto go pić?

Kolejna pyszna propozycja na wykorzystanie mrożonych owoców to kompot. Niestety, ten tradycyjny polski napój powoli odchodzi w zapomnienie. A szkoda, bo w przeciwieństwie do wypierających go nektarów i soków z kartonu, jest w 100% naturalny, wolny od szkodliwych substancji słodzących, konserwantów, aromatów czy barwników i doskonale wspiera nasz organizm, dostarczając mu solidną dawkę witamin i minerałów.

Ale walory zdrowotne to nie jedyne atuty kompotu. Oprócz tego jest przede wszystkim pyszny i aromatyczny, można go zrobić z pojedynczych owoców, mieszanek owocowych a nawet warzyw (np. z dyni), doskonale komponuje się z różnymi przyprawami i ziołami, dzięki którym za każdym razem może smakować nieco inaczej, nadaje się do picia na ciepło i na zimno, a samo jego przygotowanie zajmuje najwyżej kilkanaście minut (zwłaszcza, gdy korzystamy z mrożonek). Same pozytywy! Zobacz, jak przygotować doskonały kompot z typowo letnich owoców w środku zimy.

Jak zrobić kompot z mrożonki? - infografika

Orzeźwiający kompot z wiśni i cytryny

Składniki:

Wykonanie:

Do zagotowanej wody wrzuć wiśnie i pokrojoną w plastry cytrynę. Gotuj, aż wiśnie puszczą sok i kompot nabierze głębokiego, rubinowego koloru. Jeśli napój wyda ci się nieco cierpki, dodaj niewielką ilość naturalnego słodziku. Kompot z wiśni doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Fanom mroźnych przyjemności polecamy picie tego kompotu z pokruszonym lodem i liśćmi świeżej, orzeźwiającej mięty.

Ważne: Cytrynę (podobnie jak inne cytrusy kupione w sklepie) przed dodaniem do kompotu należy porządnie wymyć ciepłą wodą, najlepiej z dodatkiem dedykowanego płynu do mycia owoców i warzyw. W ten sposób pozbędziemy się substancji konserwujących, nabłyszczaczy i wosków, którymi pokrywa się owoce przeznaczone na eksport, aby zabezpieczyć je przed uszkodzeniami i zepsuciem. Związki te, np. thiabendazol, imazalil czy utleniony wosk polietylenowy, są silnie toksyczne i mogą przyczyniać się do rozwoju różnego rodzaju nowotworów. Dlatego tak ważne jest, by zmyć je z powierzchni owocu przed spożyciem. Również wtedy, gdy owoc chcemy zjeść bez skórki – podczas obierania szkodliwe substancje możemy przenieść palcami na miąższ.

Kompot z truskawek i malin z delikatną nutą wanilii

Składniki:

Wykonanie:

Zagotuj wodę z ksylitolem lub miodem. Wsyp owoce, dodaj pastę waniliową i gotuj, aż kompot nabierze pięknego, czerwonego koloru (zwykle ok 5-7 minut). W razie potrzeby dosłodź do smaku – użyj ksylitolu, miodu, stewii lub innego naturalnego słodziku.

Lekko pikantny kompot wieloowocowy

Składniki:

  • opakowanie mieszanki owocowej Hortex z truskawkami, czarnymi porzeczkami, malinami i wiśniami
  • 100 g mięty (świeżej, suszonej lub mrożonej)
  • 2 l wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ksylitol, stewia lub miód do smaku

Wykonanie:

Miętę włóż do garnka, zalej ją wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia na ok. 8-10 minut. Po tym czasie dodaj mrożone owoce, cynamon i wybrany rodzaj słodziku (opcjonalnie). Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 8-10 minut. Gotowy kompot możesz przecedzić albo podawać razem z owocami (samą miętę możesz wyłowić łyżką cedzakową).

Na koniec mamy jeszcze jedną propozycję na pyszny domowy kompot. Najprostszą, najszybszą, wymagającą jedynie dwóch składników: wody i mieszanki kompotowej Hortex, z truskawkami, czarną porzeczką i śliwką. Gotujesz wodę, wrzucasz owoce, czekasz 10 minut, gasisz płomień i voilà!

Pozostałe porady