Pizza z kalafiora, chipsy z jarmużu i inne pomysły na fit fast food
Bycie na zdrowej lub odchudzającej diecie nie znaczy, że musisz całkowicie rezygnować z przekąsek. Oto kilka pomysłów na fit fast foody – zdrowsze i mniej kaloryczne wersje popularnego „szybkiego jedzenia”, które nie wymagają dużego nakładu pracy.
Przepis na pizzę z kalafiora
By sprawić, że pizza będzie zdrowsza i bardziej dietetyczna, należy zmienić przede wszystkim skład jej spodu. Dzięki zastosowaniu placka z kalafiora zamiast blatów pszennych, pizza będzie miała nie tylko znacznie mniej kalorii, ale również będzie się nadawała dla osób na diecie niskowęglowodanowej, ketogenicznej i bezglutenowej.
Przygotowanie dania zacznij od kalafiora – możesz użyć mrożonych różyczek kalafiora Hortex (są już umyte i pozbawione liści) lub 1 niedużego świeżego kalafiora (ok. 600 g). Rozdrobnij warzywo w blenderze lub za pomocą rozdrabniacza. Będzie gotowy, gdy zacznie przypominać sypki biały ryż. Tak przyszykowany kalafior wrzuć do garnka z wodą (wystarczy ¾ szklanki) i gotuj około kwadransa. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż masa się ostudzi. Przecedź ją przez sitko lub odciśnij nadmiar wody za pomocą czystej lnianej szmatki.
Tak przygotowaną masę z kalafiora wrzuć do miski, dodaj jedno duże jajko, tarty ser i wybrane przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie i odrobinę słodkiej papryki). Wymieszaj masę. Rezultat może wydawać się nieco zbyt sypki (nie tak klejący, jak prawdziwe ciasto), jednak nie dodawaj więcej jajek. Taka konsystencja jest jak najbardziej pożądana. Ulep z niej kształt spodu do pizzy na wcześniej przygotowanej blasze i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190OC.
Piecz masę przez 20 minut. Następnie nałóż resztę składników – sos pomidorowy, ser, szynkę, podsmażone z cebulką pieczarki lub inne ulubione dodatki. Piecz kolejne 8-10 minut, aż ser się rozpuści i składniki przyrumienią. Posyp gotową pizzę rukolą i siekaną bazylią.
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Chipsy z ziemniaków to jedna z najbardziej tłustych, słonych i niezdrowych przekąsek, jednak świetnie sprawdzają się nie na imprezach czy wieczorkach filmowych. Jest dla nich jednak zdrowsza alternatywa – chipsy z jarmużu.
Dowolną ilość jarmużu umyj, osusz i potnij na mniejsze kawałki. Wytnij również twarde części łodyg. Do miski wlej ok. 2 łyżek wybranego oleju roślinnego i dodaj do niej chili, słodką paprykę, sól oraz łyżeczkę świeżo startej skórki z cytryny. Dokładnie obtocz liście jarmużu w powstałej mieszance i ułóż je na blasze do pieczenia, tak by na siebie nie nachodziły. Tak przygotowane chipsy włóż do piekarnika nagrzanego do 150oC i piecz ok. 3-5 minut. Liście powinny być chrupkie, ale nie spalone, dlatego warto co jakiś czas do nich zaglądać i kontrolować poziom ich upieczenia. Gotowe chipsy powinny być sztywne. Jeżeli po 5 minutach pieczenia nadal są nieco wiotkie i miękkie, to znak, że należy je włożyć do pieca i piec do uzyskania chrupkości.
Fit burgery z brokuła w papryce
Z racji tego, że burgery zawierają pieczywo, nie poleca się ich osobom na dietach. Istnieje jednak zdrowsza i pozbawiona bułki wersja. Kotlet i dodatki umieszcza się bowiem w surowej lub nieco podpieczonej papryce.
Przekrojoną na pół paprykę (poziomo, tak jak kroi się bułkę) grubo posmaruj fetą lub innym serkiem do smarowania. Następnie dodaj sałatę, cebulkę, pomidor, sos hamburgerowy i kotlet. Możesz wykorzystać klasyczny kotlet wieprzowy, ale również seitan czy naszą propozycję kotletów warzywnych z brokułu.
Przygotowanie kotletów zacznij od umycia brokułu i pozbawienia go liści. Możesz skorzystać też z mrożonki (np. mrożonych różyczek Hortex – wystarczy 300 g). Mniej więcej połowę warzywa wrzuć do gotującej się wody i ugotuj do miękkości. Drugą połowę zetrzyj na tarce, na grubych oczkach, wraz z marchwią i korzeniem pietruszki. Ugotowany brokuł odcedź i zmiksuj za pomocą blendera razem z cebulą. Gotową masę wrzuć do wcześniej startych składników i dopraw słodką, wędzoną i ostrą papryką, solą, pieprzem, majerankiem, natką pietruszki, czosnkiem granulowanym i kurkumą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 45-50 minut. Kotlety możesz też usmażyć, jest to jednak mniej zdrowa i bardziej tłusta opcja.
Wegański bekon z marchewki – czy to możliwe?
Lubimy podawać smażony bekon rano do jajek, w stylu brytyjskiego śniadania, a także dodawać go do burgerów, kanapek i innych szybkich przekąsek. Wieprzowina, a szczególnie boczek, jest jednak mięsem dość tłustym i bogatym w cholesterol. Jak sprawić, by bekon był zdrowszy? Przygotować jego wegańską wersję z marchewki, która zaskakująco smakuje i wygląda prawie tak samo jak prawdziwe mięso.
Grube i duże surowe marchewki pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plastry (polecamy wykorzystać do tego obieraczkę do ziemniaków). Następnie w misce rozrób z oliwą syrop klonowy (jeśli ograniczasz węglowodany, możesz użyć mniej kalorycznego i zawierającego mniej cukru syropu ryżowego – do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką), sos sojowy i wędzoną paprykę w proszku. Warto dodać też czosnek lub chilli.
Plastry marchewki dokładnie obtocz w marynacie (możesz zostawić je w misce na 15 minut, by nabrały aromatu), a następnie smaż na rumiano na oleju roślinnym. Jeśli ograniczasz tłuszcze możesz je też upiec w piekarniku w 200oC.
Corn dogi warzywne – zdrowsza alternatywa dla parówek
Corn dogi, czyli parówki w cieście na patyku, które smaży się w głębokim tłuszczu, to szybka i pyszna przekąska. Jednak jest ona zarówno wysokowęglowodanowa jak i wysokotłuszczowa. By była zdrowsza, zamiast parówek proponujemy wykorzystać surowe lub mrożone warzywa, a zamiast ciasta gofrowego, ciasto francuskie w dietetycznej wersji light. Zapomnij też o smażeniu w głębokim tłuszczu – tę wersję popularnego fast fooda zrobisz w piekarniku.
Potnij ciasto francuskie na prostokąty. Następnie ułóż je na blasze i włóż do środka podsmażone nadzienie warzywne (rozmrożony szpinak Hortex z papryką, czosnkiem, pieczarkami i przyprawami) oraz odrobiną tartej mozzarelli (możesz też zrezygnować z sera). Następnie połóż patyczek na środku prostokąta i brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta. Możesz je również po wierzchu posmarować jajkiem. A jeśli zależy ci na imitującej prawdziwe corn dogi teksturze, obtocz ciasto w panierce panko. Piecz 15 minut. Pierwsze 5 w temperaturze 220oC, a kolejne 10 minut w 190oC. Gotowe corn dogi podawaj z musztardą i keczupem lub innymi ulubionymi sosami.
Niskowęglowodanowe frytki z selera
Na dietach niskowęglowodanowych zaleca się ograniczenie ziemniaków. Nie znaczy to jednak, że koniecznie musisz rezygnować z frytek. Zamiast ziemniaków, możesz do nich wykorzystać inne warzywa korzeniowe zawierające mniej cukrów, np. seler. W porównaniu do ziemniaków, które zawierają ok. 16,8 g/100 g węglowodanów, seler ma ich tylko 2,8 g/100 g.
Wystarczy obrać i pokroić selera w słupki i doprawić ulubionymi przyprawami. Poza solą i pieprzem polecamy majeranek, oregano, zioła prowansalskie, chili i wędzoną paprykę.
Spring rollsy z warzywami – alternatywa dla tortilli
Spring rollsy to pyszna i szybka w przygotowaniu przystawka, która zamiast placka pszennego lub żytniego wykorzystuje owijki ryżowe znane z kuchni azjatyckiej. Docenią to osoby na diecie niskowęglowodanowej lub bezglutenowej (ryż nie zawiera glutenu).
Płaty ryżowe należy lekko namoczyć przed zawinięciem w nie nadzienia (nie za mocno, aby się nie rozpadały). Dzięki temu stają się plastyczne i można je zawinąć w formę krokiecików lub minizawiniątek.
Samo nadzienie do spring rollsów można łatwo przygotować z mrożonek np. z doprawionej ulubionymi przyprawami mieszanki azjatyckiej Hortex lub bardziej w stylu tortilli – mieszanki meksykańskiej Hortex.
Spring rollsy azjatyckie podawaj z sosem słodko kwaśnym lub sosem z masła orzechowego, sosu sojowego, oliwy i sezamu. Wersję meksykańską możesz serwować z sosem BBQ, pikantnym sosem paprykowym lub ostrym sosem chili.
Kulki serowe z fety – szybka fit przekąska
Kulki serowe w cieście to szybka i pyszna przekąska na przyjęcia, podwieczorki czy na maraton filmowy. Są jednak wysokokaloryczne i zawierają dużo tłuszczu (nie dość, że żółty ser jest dość tłusty, to jeszcze smażymy je w głębokim tłuszczu). Alternatywną p