Jak zrobić sos winegret?
Sos winegret to najpopularniejszy dressing do sałat, dzięki któremu zielone liście nabywają aromatu i smaku. Przyrządzany jest na bazie oliwy i octu, pochodzi z Francji. Chociaż w sklepach można zakupić gotowy sos, najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Szczególnie, że można go przygotować w kilku wersjach – dla urozmaicenia smaku. Sprawdź, jak go przyrządzić.
Przepis na sos winegret w wersji podstawowej
Składniki na sos winegret:
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki octu balsamicznego (lub winnego, jabłkowego),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki musztardy.
Kolejność czynności:
Wszystkie składniki muszą być dobrze wymieszane, a sos powinien uzyskać gęstą konsystencję. Najlepiej mieszaj składniki w następującej kolejności: musztardę i cukier, następnie dodaj ocet i wymieszaj, dodaj sól i znowu wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i energicznie mieszaj przez minutę.
Wersję podstawową sosu można zmienić przez zastąpienie octu sokiem z cytryny, a cukru – miodem. Możesz też zrezygnować z musztardy, a dodać łyżeczkę ziół prowansalskich. Dla miłośników ostrzejszego smaku polecamy jeszcze dodatek czosnku (pół łyżeczki suszonego lub jeden ząbek rozgniecionego).
Włoski winegret
Mimo iż sos winegret wymyślili Francuzi, to i Włosi dorzucili swoje “trzy grosze”. Do wersji włoskiej sosu będziesz potrzebować oliwy i białego octu winnego w takich samych proporcjach jak powyżej, a ponadto przygotuj:
- 1 łyżeczkę startego sera Parmezan lub Romano,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- 1 łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii, majeranku,
- odrobinę suszonej czerwonej papryki,
- szczyptę cukru i soli.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
We włoskiej wersji winegret może mieć też kremową konsystencję. Aby ją uzyskać, do wymienionych powyżej składników dodaj jeszcze 2 łyżki majonezu albo śmietany lub gęstego jogurtu. Wówczas sos będzie bardziej kaloryczny. W wersji podstawowej winegret w 100 gramach zawiera ok. 450 kcal.
Sos winegret można przechowywać w lodów